ZAGREB - Švedska industrija nameštaja Ikea lansirala je na trzište noćne ormariće, radne stolove i stone i podne lampe koji bežično pune mobilne telefone i tablet računare.

Ti inovativni proizvodi, kako piše Jutarnji list, već u aprilu biće dostupni i u hrvatskim Ikea robnim kućama.

Kolekcija za bežično punjenje rezultat je dugoročnog projekta Home Smart, kojim Ikea razvija inovativna rešenja koja doprinose boljem životu kod kuće, a integrišu bežične punjače u komade nameštaja.

"Iz istraživanja i kućnih poseta koje sprovodimo svake godine, znamo da ljudima smeta nered koji stvaraju kablovi. Brinu se hoće li uspeti na vreme da pronađu punjač i hoće li im se baterija potrošiti", rekla je načelnik odeljenja rasvete i bežičnog punjenja u Ikea Švedska, Žanet Skjelmos, i istakla da su uz novi nameštaj kablovi - nepotrebni.

"Zahvaljujući našoj kolekciji, istovremeno možete puniti nekoliko uređaja, a vaš dom će ostati uredan i ugodan bez kablova", objasnio je jedan od dizajnera kolekcije David Val.

Nova Ikea kolekcija koristi tehnologiju koja ima globalni Kju-i (Qi) standard sertifikovanja i podržava automatsko punjenje svih uređaja koji imaju ugrađen taj standard (Gugl, Neksus, Nokia Lumia, HTC, Samsung).

Uređaje koji nisu Kju-i kompatibilni, poput Ajfon uređaja, moguće je puniti VITAHULT navlakom za punjenje, koju će kupci takođe moći da nabave u Ikea robnim kućama, navodi list.