Španski univerzitet razvio je "virtuelnu Lolitu", softver koji glumi žrtvu i lovi pedofile na internetu.

U svetu se već duže vreme razvijaju softverski sistemi namenjeni prepoznavanju pedofila u čet sobama, ali prema mišljenju ekipe kompjuterskih i interdisciplinarnih naučnika na španskom Univerzitetu Dusto, iskusni seksualni predatori koji vrebaju na internetu se lako identifikuju, prenosi portal vidi.hr.

Na Univerzitetu smatraju da je softver pod nazivom Negobot, ili kako ga još zovu "virtuelna Lolita", u stanju da zavara i najokorelije pedofile koji traže žrtve na internetu, jer može uverljivo, i dovoljno dugo da "glumi" dete za računarom sve dok nepogrešivo ne prepozna pedofila.

Negobot bi trebao da se instalira u čcet sobe popularnih komunikacionih servisa i portala koje posećuju deca, a potom se upušta u konverzacije sa posetiocima, kako bi pronašao prikrivene seksualne predatore.

Negobot je dizajniran tako da se može upuštati i u intimne konverzacije, ali tek nakon što sagovornik klikne na njegov profil.

Čim dođe do toga, softver počinje beležiti i analizirati razvoj konverzacije, a u trenutku kada prepozna nivo razgovora koji upućuje na pojavu pedofila, automatski obaveštava nadležnu policijsku službu i nastavlja održavati komunikaciju sve dok je ne preuzme policijski agent.

Sistem se bazira na takozvanoj "teoriji igara" (game theory), koja se bavi situacijama konflikta između dva ili više učesnika.

Cilj je odrediti ponašanje učesnika koje je za njih najpovoljnije, pod pretpostavkom da su racionalni.

Konflikt je regulisan strogo definisanim pravilima, kao u društvenim igrama poput pokera, monopola, čoveče ne ljuti se i sličnim.

Teorija igara omogućava preciznu analizu takvih igara, po čemu je dobila ime, a španski naučnici su u softver uneli sistem "pravila" koja označavaju "način igre" seksualnih predatora.

Glavni naučnik na ovom projektu Karlos Leorden kaže da je španska policija isprobala softver i da je zainteresovana za njegovu primenu u istragama.

Leorden kaže kako je Negobot poseban i po tome što nudi više različitih obrazaca komunikacije, te je kreiran kako bi što više oponašao način izražavanja dece, pa tokom razgovora čini različite gramatičke greške i tipfelere, te koristi žargonske izraze svojstvene devojčici od 14 godina.

Leorden navodi da ovaj softver ne može zameniti istrenirane agente koji na isti način love pedofile, ali može pružiti veliku pomoć policiji jer se može instalirati na neograničen broj servisa i čet soba, te pokriti ogromnu količinu konverzacija na različitim mestima u isto vreme, što je nemoguć zadatak za "žive" lovce.