SVE srpske žrtve iz rata u BiH, za period 1991-1995. godine, naći će se u publikaciji koju će objaviti Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Publikacija će biti objavljena na oko 1.000 stranica i u završnoj fazi je njena izrada, potvrdio je za "Novosti" Milorad Kojić, direktor pomenutog centra.

Pročitajte još: Dokument o stradanju Srba: U bazi podataka 34.930 ubijenih u ratu u BiH

- Realno je da publikacija sa popisom svih srpskih žrtava bude objavljena u naredna četiri meseca. Od jula 2013. aktivno se radi na izradi popisa srpskih žrtava u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Ovo je jedan veoma obiman posao koji je zahtevao maksimalnu ozbiljnost i profesionalnost kako bi taj dokument bio bez greške. Na ovaj način dobijamo sveobuhvatnu sliku stradanja Srba u periodu od 1991. do 1995. godine - ističe Kojić.

On kaže da će Srpska tako prvi put dobiti spisak svih srpskih žrtava iz proteklog rata, a koje su dokumentovane na način da će biti sprečen bilo kakav pokušaj revizije istorije i umanjivanje srpskih žrtava iz proteklog rata, a kako se pokušava uraditi sa brojem stradalih Srba u Jasenovcu.

- U publikaciji će biti dokumentovano 34.930 stradalih Srba. Pored imena i prezimena nalaze se i okolnosti stradanja, mesto stradanja i status nastradalog. Pored identiteta u bazu podataka Centra uneseno je i 89.273 dokumenta za 34.930 Srba ubijenih u proteklom ratu u BiH - pojašnjava Kojić.

On dalje kaže da će publikacija biti i javno dostupna, ali i poslata na mnoge adrese.

- Želimo i da predstavnici međunarodnih organizacija isto dobiju ovaj dokument i sigurno će biti poslata na mnoge adrese u inostranstvu. Pored toga i domaće institucije će dobiti primerke - pojašnjava Kojić.

Kada je reč o prikupljanju dokazne dokumentacije, Kojić je naveo da je Republički centar nastavio sa prikupljanjem, ističući da se trenutno u posedu Centra nalazi više od četiri miliona stranica:

- Nastavljen je aktivan rad na prikupljanju činjenica i dokaza o ženama žrtvama rata srpske nacionalnosti. U bazi podataka Centra uneto je 1.775 imena žena od kojih su većina bile žrtve seksualnog zlostavljanja i drugih oblika troture.

Foto D. Pozderović Arhiva Centra

On je naveo da je Republički centar nastavio sa projektom "Deca žrtve rata, napominjući da je ove godine izdata publikacija koja govori o stradanju 12 banjalučkih beba pod nazivom "Šta su skrivile?".

- Republički centar je započeo sa realizacijom aktivnosti koje se odnose na evidentiranje svih masovnih stratišta, odnosno izrade Atlasa zločina. Imamo evidentirana sva masovna stratišta, a trenutno obrađujemo svako pojedinačno sa svim neophodnim elementima - pojasnio je Kojić.

ZATVORSKE KAZNE

REPUBLIČKI centar kontinuirano prati rad Tužilaštva i Suda BiH, ističući da su Srbi u 56 odsto slučajeva optuženi za ratne zločine. Prema njihovim podacima, Srbima je do sada ukupno izrečeno 1.855,5 godina zatvora, što je 71 odsto ukupnih zatvorskih kazni, dok je za zločine nad Srbima do sada pravosnažno osuđeno 48 lica i izrečeno im 356,5 godina zatvora, što čini 14 odsto.