OKRUŽNO javno tužilaštvo u Doboju podiglo je optužnicu protiv Milana Miličevića (56), načelnika opštine Teslić i visokog funkcionera SDS, zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja kojim je firmi "Prijedor putevi" pribavljena imovinska korist od 60.000 KM.

Optužnica, koju je potvrdio Osnovni sud u Tesliću, odnosi se na projekat proširenja vodovodne mreže u toj opštini. Postupak javnih nabavki raspisan je u septembru 2014. godine i ponude je poslalo pet firmi. U pozivu se navodilo da svaka ponuda, od otvaranja, mora važiti 120 dana i uz svaku mora biti priložena bankarska garancija za obezbeđenje ponude u iznosu od 60.000 KM.


PROČITAJTE JOŠ -OBRT U SLUČAJU OTKAZA TEŠKO OBOLELOJ ŽENI: Inspekcija naložila da je vrate na posao, otkrivene brojne nepravilnosti poslodavca


Najpovoljniju ponudu dala je firma "Prijedor putevi". Međutim, to preduzeće je odustalo od posla pa je Komisija za javne nabavke bila prinuđena da kao izvođača preporuči firmu iz Bijeljine, sa sledećom najnižom cenom, čija je ponuda bila nepovoljnija za 577.980 KM.

- Umesto da aktivira bankarsku garanciju u iznosu od 60.000 KM i dostavi je banci na naplatu u korist budžeta Opštine Teslić, optuženi je u februaru 2015. godine postupio suprotno Zakonu o javnim nabavkama i propratnim aktom vratio bankarsku garanciju "Prijedor putevima" - navodi se, između ostalog, u optužnici.

Time je, kako se pojašnjava, Miličević kao službeno lice u nameri da drugom pribavi imovinsku korist iskoristio svoj službeni položaj i ovlašćenje i počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja. Ukoliko se dokaže krivica, za to delo je zakonom zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Milan Miličević za "Novosti" kaže da uopšte nije obavešten o podizanju i potvrđivanju optužnice, i da od saslušanja nije dobio nikakav dokument ili poziv na ročište za izjašnjenje o krivici.

Smatra da su njegovi politički protivnici, odnosno predstavnici tri političke partije iz Teslića, inicirali više istraga protiv njega i to na osnovu revizorskog izveštaja iz 2015. godine, koji je imao mišljenje s rezervom.

- Očigledno je povodom jedne od tih istraga podignuta optužnica, o čemu ne znam ništa. Ali, nije problem. Spreman sam da u istražnom postupku i na suđenju dokažem da tu ne postoji nikakva krivica niti bilo kakva šteta po budžet Opštine Teslić - istakao je Miličević.

Milan  Miličević ,foto D.Pozderović

Pojašnjava da se tu radilo o projektu koji je finansiran sredstvima Evropske razvojne banke, u skladu sa međunarodnim zakonima, što je definisano i uredbom Vlade Republike Srpske, gde se poštuju neka druga pravila.

- Bankarska garancija nije aktivirana, jer bi to bilo protivzakonito i mimo pravila Evropske unije - rekao je Miličević.


MALVERZACIJE U VEZI SA NAPLATOM PARKINGA

PO prijavi MUP RS, protiv Milana Miličevića pokrenuta je istraga za nesavesan rad u službi u vezi sa naplatom parkinga u Tesliću. Za malverzacije "teške" 34.200 KM osumnjičen je nekadašnji šef Parking službe u Tesliću Siniša Gavrić, dok se Miličeviću zamera da nije preduzeo odgovarajuće mere kada je utvrđen manjak u tom iznosu. Iz tužilaštva nije saopšteno u kojoj je fazi taj predmet.