Zajedničkim projektom za sanaciju i izgradnju porušenih kuća u Šamcu, Brodu i Vukosavlju Regionalni stambeni program u narednih godinu dana izdvojiće 1.150.000 maraka.


Tim povodom u Vukosavlju je potpisan ugovor o rekonstrukciji i izgradnji pet stambenih jedinica između Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske i zainteresovanih građana sa teritorije opštine Vukosavlje u vrednosti od 190 hiljada maraka.


Rok za završetak radova u Vukosavlju je pet meseci.


Ovim projektom biće obnovljena kuće Berzijane Tolić koja se u Pećnik vratila 2001.godine.


- Mnogo mi znači obnova moje kuće u kojoj sam živela sve svoje godine. Selo Pećnik je naseljeno uglavnom starijim licima koja su se davno vartila na svoja ognjišta. Moramo sve učiniti da se vrati još Pećničana, u prvbm redu mislim na mlađe kako bi ovo selo opstalo - kaže Tolićeva.


Ruži Agatić takođe iz Pećnika biće izgrađena nova kuća.


Berzijana Tolić ispred svoje kuće- Foto Vid Blagojević


- Još uvek živim kod sina u Čepinu kod Osijeka u Hrvatskoj. Nemam penziju, niti bila kakva druga primanja. Živim od pomoći sina i njegove porodice. Kuća će biti izgrađena od temelja, pa do krova, veličine 6x7 metara i jedva čekam da se useliim u nju – priča Ruža Agatić.


Pročitajte još: Stigao ogrev za Stjepaniju


Opština Vukosavlje je multietnička sredina u kojoj nema nikakvih problema na nacionalnoj osnovi. U opštini se vodi računa o potrebama svih građana ma koje nacionalnosti bili.


- Od ogromnog je značaja što državne instiucije i nakon toliko godina posle rata rade na povratku putem saniranja i obnove kuća povratnika, kako bi ljudi normalno živeli. Žao mi je što se taj proces povratka odvija toliko dugo. Hvala svim Bošnjacima, Hrvatima i raseljenim licima na strpljenju i što su odlučili da žive na području naše opština na svojim ognjištima. Na nama iz vlasti je da tim ljudima stvorimo mogućnosti za normalan život - naglasio je Borislav Rakić, načelnik opštine Vukosavlja.


Sa potisivanja ugovora o izgradnji kućapovranticima - Foto Vid Blagojević


Iz Regionalnog stambenog program već su izgrađene tri kuće za povratnike na području opštine Vukosavlje.