Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić kazao je u Narodnoj skupštini RS da se ruski investitori ne povlače iz naftnog sektora u Srpskoj, odnosno Rafinerije nafte u Brodu i Optima grupe.


- Vlada RS sa velikom pažnjom prati i podstiče sve što je u našim mogućnostima, imajući u vidu da je Nestro grupacija u privatnom vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft. Ono što je jako važno je da sam prilikom poslednjeg susreta na Energetskom samitu u Moskvi sa ruskim ministrom Aleksandrom Novakom, dobio uverenje da oni nemaju nameru da se povlače iz RS – rekao je Đokić.


Napomenuo je da je istu potvrdu dobio i član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik na sastanku sa predsednikom Vlade Rusije.


Đokić je istakao i da prema trenutnim najavama, Rafinerija nafte u Brodu bi trebalo da nastavi sa radom sredinom naredne godine.

PROČITAJTE JOŠ: Rafinerija nafte u Brodu nastavlja proizvodnju u januaru 2020. godine


-To ne znači da tako mora i biti. Za nas je najvažnije da smo uticali na to da se Rusi neće povući iz Srpske – kazao je Đokić.


Rekao je i da se još uvek čekaju rezultati istrage nakon havarije u ovoj kompaniji, odnosno požara koji se dogodio u oktobru 2018. godine kada je uništeno jedno postrojenje.


- Čekaju se rezultati te istrage na osnovu čega će se odlučiti kako dalje poslovati – rekao je Đokić.


Najavio je i da bi uskoro trebalo da se održi sastanak sa predstavnicima Rafinerije nafte u Brodu, te Optima grupe.