IAKO se u BiH vinogradarstvo i vinarstvo vežu uglavnom za muški pol, Trebinjka Milica Anđelić, trenutno jedina žena somelijer i vinar, beleži uspehe širom planete u poslu koji s ljubavlju radi.

Milica je na čelu porodične vinarije "Anđelić" već 20 godina, a iako je na početku bio svojevrstan šok za njene kolege da žena obavalja sav posao u prizvodnji vina, danas je ona ravnopravan član među vinarima u BiH.

- S obzirom na to da sam 20 godina tu više se ne snalazim već dobro funkcionišem. Žena u Hercegovini u vinarstvu nema. To sam u stvari nedavno dobila informaciju od jednog novinara da sam jedina žena vinar u BiH iako sam ja nabrajala neke kolegice koje znam. On mi je u stvari rekao da one nisu vinarke, nisu u tom polju od početka do kraja. Ja se za sada dobro snalazim, na početku nije bilo lako žena u muškom poslu i to je u stvari bio šok za kolege vinare, ali danas me gledaju ravnopravno - istakla je Milica.

Pored toga što je angažovana u vinogradima, proizvodnji i prodaji, Milica je i jedina žena somelijer u BiH.

- Što se tiče našeg posla, to meni nije trebalo. U stvari, odlučila sam da se upoznam sa drugim vinarskim regijama, različitim vinama, sa svetskim trendovima. Za somelijera morate imati afinitet prema tome jer to nije jednostavno znanje. Vinskih regija je previše, a posebno kada uđete u tu priču morate da znate svako selo u kojem se proizvodi vino. Nije jednostavno, ali edukacija je veoma važna, kao i upornost - dodala je Milica.

Za hercegovačka vina, pre svega "žilavku" i "vranac", smatra da ima mesta među poznatim svetskim vinskim regijama, mada za tako nešto potrebno je brendiranje.

Pročitajte još: Srbija opet dobija vinski identitet

- Ja sam preko edukacije za somolijera u najstarijoj vinskoj akademiji iz Londona probala više od 300 do 400 vina, koja nemamo prilike da probamo u BiH. Moram da kažem da se današnji "vranac" i "žilavka" visoko rangiraju, ali nam je problem to što nismo brendirani kao vinska regija i nepoznati smo svetu. Ali, ne mislim da je to samo mana. To je u stvari naša prilika, jer je svet zasićen internacionalnim sortama i svi vole da probaju nešto novo - istakla je Anđelićeva.


PLANOVI

ŠTO se tiče berbe 2019. godine, Milica je istakla da je kvalitet grožđa odličan, a ne krije da su planovi njihove porodične vinarije "Anđelić" veliki. Svoja vina izvoze u Aziju, Skandinaviju, Nemačku... ali kako kaže najvažniji cilj je da zadrže kvalitet.