Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" /EPRS/ Luka Petrović izjavio je da struja u Srpskoj za sada neće poskupeti, te da ovo preduzeće nema u planu poskupljenje električne energije za domaćinstva.


Petrović je rekao da je u poslednje vreme o tome iznošeno mnogo paušalnih i laičkih ocena, te populističkih izjava, pogotovo opozicionih poslanika koji time rade na podizanju svog političkog rejtinga.

On je naveo da u EPRS-u razmišljaju o povećavanju prihoda i pozicioniranju na tržištu, podsetivši da preduzeće i dalje ima najpovoljniju cenu struje za domaćinstva i privredu na celom Balkanu.

Petrović je dodao da EPRS ne može realizovati značajnije investicije bez dobiti i održavanjem niskih cena struje.

PROČITAJTE JOŠ: RS: Ista cena struje


- Razmišljamo o raznim modelima povećanja cena struje, što smo već uradili na planu privrede, rekao je Petrović za ATV.

Kada je reč o povećanju cene struje domaćinstvima, Petrović je naveo da se traži model koji će biti što pristupačniji građanima.


- Ima više tih modela, među kojima je i onaj da ljudi koji troše više struje plaćaju veću cenu kilovat-časa električne energije. Uglavnom, model koji budemo usvajali biće takav da ne udara na džep građana. Nećemo povećavati cene u velikim procentima, već ćemo se pripremati za mala povećanja kada budemo za to spremni. Sigurno je da o povećanju cene struje u narednih nekoliko meseci ne treba razmišljati, poručio je Petrović.


On je rekao da će o novim cenama struje javnost biti blagovremeno obaveštena i to po završetku analiza.

- U Federaciji BiH svake godine pomeraju cene i niko o tome ne priča. Kod nas se cena maltene ne menja poslednjih 10 godina. Cena električne energije za domaćinstva kod nas je ispod cene koja košta EPRS. Naša firma i danas subvencioniše cenu struje građanima, a još uvek i privredi, naveo je Petrović.