POLICIJA je podnela prijavu protiv Elizabete Josipović iz Prnjavora, direktorke firme "Urban", zbog sumnje da je oštetila Banku Srpske za 147.000 maraka.

U izveštaju koji je dostavljen Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci Josipovićevoj se na teret stavlja da je počinila krivično delo nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do deset godina zatvora.

- Prijavljena se sumnjiči da je od jula 2017. do septembra 2019. godine kao odgovorno lice u preduzeću "Urban" otuđila založnu pokretnu imovinu ovog preduzeća, koja je bila garant da će vratiti kredit - navode u PU Banjaluka.

U policiji navode da je Josipovićeva time pribavila protivpravnu imovinsku korist preduzeću "Urban" u iznosu od oko 147.300 KM, za koliko je oštetila banku.

Pročitajte još - Bankarka pravila lažne uplatnice

Protiv Josipovićeve policija je i julu podnela izveštaj Tužilaštvu zbog sumnje da je kao vlasnica i direktorka bivše firme "Skonto-prom" oštetila Banku Srpske za 35.000 KM. Tada joj je na teret stavljeno krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica, jer je banci onemogućila da naplati svoja potraživanja. Naime, Josipovićeva je i tada kod banke podigla kredit koji nije vratila, a na osnovu Ugovora o zalogu kao garancija trebalo je da posluži elektro-agregat. Međutim, kada su nadležni pokušali da naplate potraživanja oduzimanjem agregata, njega nisu pronašli u krugu firme.

Inače, firma "Skonto-prom" važila za jednog od vodećih proizvođača nameštaja, koji je svojevremeno radio i za švedsku "Ikeu2", ali firma već godinama ne radi. U veliku finansijsku krizu "Skonto-prom" je zapao 2011. godine. Vremenom, radnicima su prestali da isplaćuju plate, zbog čega su neki od njih 2013. godine štrajkovali glađu pred zgradom Opštine tražeći da im se isplate svi zaostaci. U to vreme Inspektorat RS firmi je izdao i prekršajni nalog zbog neisplaćivanja plata radnicima. Na kraju većina radnika je 2014. godine završila na ulici.

Pročitajte još - ISTRAGA PROTIV SLUŽBENICE MINISTARSTVA RADA RS: Oštetila budžet za 110.000 km!

BEZ KOMENTARA

U FIRMI "Urban", u kojoj osumnjičena Elizabeta Josipović radi kao direktor, nisu želeli da komentarišu navode iz policijske prijave, dok direktorka nije bila dostupna za komentar.