- Evropskoj komisiji jutros je predstavljena kandidatura Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

U finalu prestižnog takmičenja, Banjaluka nastupa pod sloganom "Suprotnosti se privlače", a kandidaturu je predstavio tim Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture, zajedno sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem.

Nakon Banjaluke, danas će se predstaviti preostali finalisti Mostar i norveški Bode, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

PROČITAJTE JOŠ - "Taksi bluz" otvara "Jahorina film festival" na Palama

U saopštenju se pojašnjava da se pobednik dobija zbirom glasova, a ocenjuje se na osnovu aplikacije, prezentacije, odgovora na pitanja, u obzir se uzima i posjeta članova Eevropske komisije svakom od gradova.

Pobednik izbora biće poznat sutra oko podneva.

- Dve i po godine smo radili na pripremi kandidature i reč je o obimnom poslu na pripremi niza projekata koji bi trebalo da budu osnova te aplikacije. Ovo je neverovatna razvojna šansa za naš grad, jer grad sa ovom titulom dobija potpuno nov identitet i novu dimenziju, pogotovo u međunarodnim okvirima, rekao je Srni Radojičić uoči finala izbora za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine.

U protekla dva dana obavljane su poslednje pripreme pred put u Brisel, a svi koji su zainteresovani, mogu u direktnom prenosu da prate proglašenje Evropske prijestonice kulture za 2024. godinu.

Iz Gradske uprave ističu da će prenos biti obezbeđen na zvaničnoj "Fejsbuk" stranici grada Banjaluke, a zahvaljujući stranici Kreativna Evropa /Cretive Europe/.

Prenos će početi sutra u 11.30 časova.

Zajedno sa banjalučkim timom, kako se navodi u saopštenju, u Briselu su i načelnici partnerskih gradova u ovom projektu, Bihaća i Jajca Šuhret Fazlić i Edin Hozan.