Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović otvorila je u Bijeljini Treću regionalnu konferenciju omladinskih organizacija iz Srpske i Srbije, koja se održava radi njihovog čvršćeg povezivanja.


Davidovićeva je istakla da ova konferencija ima višestruk značaj - pre svega radi povezivanja mladih, upoznavanja, saradnje i razmene iskustava.


- Izuzetno je važna njihova saradnja u budućnosti kako bi pokušali zajedno da apliciraju za projekte i da koriste sredstva evropskih fondova, te na osnovu toga i realizuju te projekte, rekla je Davidovićeva na otvaranju konferencije.

Ona je izrazila uverenje da će i ova, kao i prethodne dve regionalne konferencije, biti uspešna. - Izuzetno je značajan ovaj način povezivanja mladih koji radimo pozivajući kolege iz Srbije i Rusije. Već postoje određeni projekti koji su u fazi realizacije, rekla je Davidovićeva novinarima.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Srbije Darko Stanić rekao je da je zadovoljstvo prisustvovati ovakvim skupovima koje organizuje Ministarstvo omladine i sporta Republike Srpske.

PROČITAJTE JOŠ: Dodik otvorio "Dane Republike Srpske u Srbiji": U čast srpskog naroda


- Planiramo već ove godine da organizujemo naše susrete omladinskih organizacija u Srbiji, rekao je Stanić.

Stanić je naveo da je najznačajnije da mladi razmenjuju iskustva i idu korak po korak ka uspehu u svim sferama.

Potpredsednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Miloš Antunović rekao je da je ovaj skup organizovan u saradnji sa Ministarstvom omladine, porodice i sporta Srpske, ocenjujući da je to odličan način za uspostavljanje saradnje kako bi se došlo do novih, zajedničkih ideja i njihove realizacije.


- Organizujemo ove konferencije, a njima prisustvuju i omladinske organizacije iz Slovenije i Crne Gore, kao gosti, ali i kao potencijalni saradnici na zajedničkim projektima, rekao je Antunović.

Antunović je rekao da je Omladinski savet Srpske nedavno sa nekoliko projekata konkurisao preme pretpristupnim sredstvima EU, te da čekaju odgovor.


Konferencija je okupila šezdesetak predstavnika 20 omladinskih organizacija - po 10 iz Srbije i Republike Srpske.

Konferencija se održava u hotelu "Ras" u Etno-selu "Stanišići", i traje do sutra.