SRBI u Federaciji BiH i nakon više od dve decenije od završetka rata nemaju prava kao i druga dva naroda. Posla za Srbe povratnike nema. Maćehinski odnos kantonalnih vlasti se nastavlja. U opštinama Dravar, Grahovo, Glamoč i Petrovac, gde su Srbi u većini u Federaciji BiH, i dalje sve konce vuku kantonalne vlasti koje nisu naklonjene Srbima i gde se prirodni resursi troše, a da Srbi od toga nemaju ništa. Pored Kantona 10, kojem pripadaju navedene opštine, i Posavski kanton je primer da Srbi ne mogu doći do radnih mesta.

Pročitajte još: Cela Srpska stala uz Srbe u Federaciji

Kako se iz dokumenata koje su u posedu "Novosti" vidi, u Posavskom kantonu, u opštinama Odžak, Orašje, Domaljevac-Šamac, kada se govori o Srbima zaposlenim u institucijama tih opština, taj broj je nula!

- U Posavskom kantonu, zajedničke službe, ministarstva, zavodi i javne ustanove, gde je osnivač Vlada, ima oko 300 zaposlenih, a nema nijednog Srbina - navodi se u dokumentima.

Pročitajte još: SUDBINA SRPSKOG POVRATNIKA: Robinzon iz Vozuće ipak napušta FBiH

Mile Marčeta, predsednik inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba Federacije BiH, i čovek koji je prvi pokrenuo posle završetka rata povratak Srba u Federaciju BiH, kaže za "Novosti" da su Posavski kanton i Kanton 10 očiti primeri majorizacije Srba.

Foto "Novosti"

- Federalne vlasti vešto prikrivaju ovaj problem. Status Srba sad u FBiH je poražavajući. Međutim, tajkuni po Federaciji BiH gazduju prirodnim resursima koji pripadaju Srbima u opštinama gde su većina i ta sredstva idu u privatne džepove, a ne građanima za razvoj opština - ističe Marčeta.

Marčeta kaže da je evidentno da su srpski povratnici ugroženi i činjenica je da su Srbi svedeni na statističku grešku.

- Srpski povratnici sada imaju samo opciju da prodaju svoju imovinu u Federaciji kako bi preživeli, ali šta dalje da rade i gde da idu - pita se Marčeta.

On ističe da bi mnogo stvari mogla da promeni nedavna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića opštini Drvar.

- Dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića ohrabrio je narod Drvara i srpske povratnike, ali i čitavu RS. Znamo da nas nije ostavila matica Srbija. Predsednik Vučić je prvi srpski predsednik, koji je došao u Drvar i narod mu veruje da će da otvori 100 radnih mesta - ističe Marčeta.

Pored napora Milorada Dodika, srpskog člana PBiH, a koji je uvek pomagao srpskim povratnicima u Federaciju BiH, dolazak predsednika Vučića veoma je značajan za srpski narod u ovom kraju.

- Predsednik Vučić je čovek kojem veruju. Srbi iz Drvara, ali i cele Federacije BiH imaju sada optimizam da će se njihov položaj poboljšati, a pogotovo uz podršku i Srbije i RS - poručio je Marčeta.

KONKRETNA POMOĆ

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić najavio je da će, vrlo uskoro, u narednim danima ili nedeljama, u Drvaru, većinski srpskom gradu u Federaciji BiH, biti osnovan i napravljen jedan manji pogon domaće fabrike u državnoj svojini, u kojoj se očekuje mesto za više od 100 zaposlenih.

- To je naša konkretna pomoć, stvari o kojima želimo da razgovaramo i način na koji želimo da ih rešavamo - poručio je Vučić.