OKRUŽNI sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Marka Šabića (44), iz Gornje Ravske, kod Prijedora, zbog teškog ubistva policajca Slađenka Tubina (48) i pokušaj ubistva svog oca Veselka Šabića.

Republičko javno tužilaštvo RS Marka Šabića tereti da je nakon verbalnog sukoba sa suprugom Josipom, nožem u leđa više puta ubo svog oca. Kada je Tubin, kao policijski službenik, došao na intervenciju Šabić mu je iz sačmarice pucao u stomak.

Krvavi zločin odigrao se na katolički Uskrs 21. aprila ove godine. Proslavljajući praznik porodica Šabić se okupila ispred Veselkove kuće na ručku.

U optužnici se navodi da je tom prilikom došlo do svađe između Marka, koji je ranije lečen na psihijatriji, s suprugom Josipom. Ona ga je navodno optužila da je narkoman, što je Marka razbesnelo, pa je zgrabio nož i nasrnuo na nju.

- U nameri da odbrani snahu, njegov otac Veselko je stao između njih dvoje, a Marko ga je više puta nožem ubo u leđa - navodi se u optužnici.

Pomahnitali Šabić potom je utrčao u kuću, uzeo lovačku pušku - sačmaricu i zaključao se u kupatilo. Preplašena porodica napad je prijavila policiji, a na intervenciju je došao policijski službenik PU Prijedor Slađenko Tubin. Budući da je lično poznavao ovu porodicu, kao i optuženog Marka, Tubin je pokušao da mirno reši situaciju. Ušao je u kuću i kroz vrata kupatila započeo razgovor sa optuženim kako bi ga ubedio da ostavi pušku i da se pred.

- Šabić je iznenada otvorio vrata i iz neposredne blizine pucao je policajcu u stomak - navodi se u optužnici.

Slađenko Tubin foto MUP RS


Iako teško ranjen Tubin je pobegao iz kuće i krenuo da traži zaklon, a u samoodbrani je navodno i ispalio dva hica, ali su oba promašila. Šabić je krenuo za policajcem, nasumično pucajući iz sačmare po dvorištu. Za to vreme Tubinu su u pomoć pritekla dvojica Šabićevih komšija, koji su ga odvukli u stranu i sakrili uz ogradu. Potom je na lice mesta stigao i policajac Jure Komljen, koji nije bio na dužnosti. Upravo je on uspeo da razoruža i savlada pomahnitalog Marka, kojeg je vezao i zadržao do dolaska kolega koje su ga uhapsile.


PROČITAJTE I: Imovina direktora "Šuma RS" pod lupom!


OSTAJE U PRITVORU?

MARKO Šabić se od hapšenja nalazi u pritvoru KPZ Banjaluka na Tunjicama. Uz optužnicu Tužilaštvo je zatražilo da mu se pritvor produži do okončanja glavnog pretresa. Inače, Šabić je i ranije dolazio u sukob sa zakonom. Dovođen je u vezu sa drogom, a prijavljivan je zbog nasilja u porodica, kao i napada na policajca kojeg je ošamario u policijskoj stanici.