BOMBARDOVANjEM Srbije, a najpre Republike Srpske, NATO alijansa ispisala je najsramnije stranice istorije na evropskom kontinentu od završetka Drugog svetskog rata.

To je, povodom obeležavanja 9. septembra, Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj, izjavio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

- Vazdušnim operacijama na Republiku Srpsku NATO se otvoreno svrstao na jednu stranu u građanskom ratu u BiH i uticao na konačan ishod rata. Osiromašeni uranijum, koji je u tim operacijama bačen na teritoriju Srpske i Srbije, i danas ubija našu decu, pa se može reći da NATO operacije i 24 godine posle imaju pogubne efekte po Srpsku i njen narod - rekao je Dodik.

On je izrazio saučešće porodicama stradalih, kao i solidarnost sa svima koji se i danas bore sa najtežim bolestima, kao posledicom operacije NATO saveza.

- Vazdušni udari NATO devedesetih godina ostavili su trajan i neizbrisiv pečat u kolektivnoj svesti našeg naroda - istakao je Dodik.

Sećanje na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj, tokom kojeg je ubijeno 46 vojnika i više od 50 civila, obeleženo je služenjem parastosa u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, koji je služio Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Na groblju Grlica, gde su sahranjene prve žrtve NATO bombardovanja u tada Srpskom Sarajevu položeni su venci, dok je u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu upriličen duhovni program.

PROČITAJTE JOŠ: Dodik: NATO je za Republiku Srpsku završena priča

Predsedavajući Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH Staša Košarac očekuje da će u Istočnom Sarajevu biti podignut spomenik žrtvama NATO agresije.

Milorad Dodik


- Srpski narod je prva žrtva agresije NATO alijanse, koja je bez odluke UN bombardovala Srpsku i Srbiju. Zbog toga, svima koji zagovaraju neku vrstu NATO integracija treba reći da od naše vojne neutralnosti nećemo odustati i treba da prestanu da nas nagovaraju na nešto što je nama proizvelo bol i trajne posledice - rekao je Košarac.

BAČENO 10.000 TONA EKSPLOZIVA

NAPADI, odnosno bombardovanje Srpske počelo je 30. avgusta i okončano 14. septembra 1995. godine. Na položaje Vojske RS bačeno je 1.026 bombi, odnosno oko 10.000 tona eksploziva. Povod za agresiju bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, iako je u tadašnjim izveštajima nezavisne komisije navedeno da "ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja".


KUKAVIČKI ČIN

PREDSEDNIK Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić smatra da Srbi treba da se sećaju svake žrtve i da osude neprijateljstvo svojih protivnika, koji su neretko i kukavički nanosili strašne gubitke srpskoj vojsci i civilima.

- Bolno je kada se neko, ko nije u zvaničnom sukobu, iz nekih njemu znanih razloga uključi u to, znajući da strana koja je napadnuta nema adekvatan odgovor. To je za mene kao vojnika kukavički čin. Lako je tući po onome ko ne može da se brani - rekao je Savčić.