Bošnjački političari iz Sarajeva i definitivno su juče poručili da nema podrške imenovanju mandatara za Savet ministara BiH, a to bi trebao da bude Zoran Tegeltija iz SNSD, ako Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH ne podrži Godišnji nacionalni plan BiH za NATO (ANP). Ovim su bošnjački politički lideri nastavili politiku ucena prema Republici Srpskoj i, kako stvari stoje, produžili krizu formiranja vlasti nakon izbora održanih još u oktobru prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ - SIPA: Preduzete potrebne mere u vezi sa pretnjama Dodiku

Ukoliko ne bude formiran Savet ministara BiH, neće raditi ni Parlament BiH, što znači i da će u narednom periodu BiH imati blokadu i izvršne i zakonodavne vlasti! Kako bi utvrdili jedinstven stav, uoči današnje dve sednice Predsedništva BiH, u Sarajevu su se juče sastali Bakir Izetbegović, predsednik SDA, Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva i Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva, i to odmah nakon što se Komšić sastao sa ambasadorima SAD i Velike Britanije u BiH.

Nakon ovog sastanka, Izetbegović je poručio da ukoliko srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ne podrži ANP, neće biti ni mandatara.

S druge strane, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je dobra atmosfera nakon sporazuma trojice stranačkih lidera o formiranju vlasti u zajedničkim institucijama BiH urušena time što je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić sazvao redovnu sednicu čija je jedna od tačaka dnevnog reda - godišnji nacionalni program za NATO.

- Ta dobra atmosfera urušena je Komšićevim odranije poznatim zahtevima. Tražio sam da bude zakazana vanredna sednica da bismo operacionalizovali taj stranački sporazum, ali je on smatrao da pre toga treba da zakaže redovnu sednicu, što je njegovo pravo kao predsedavajućeg - rekao je Dodik novinarima u Doboju.

Prazne stolice u Savetu ministara BiH Foto AVAZ

On je podsetio da je bio protiv dnevnog reda koji je predložio Komšić, a za koji je bio i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

- Imamo situaciju u kojoj se sve bespotrebno dodatno usložnjava. Mogli smo ostati u kapacitetu sporazuma koji je trebalo primeniti da institucije BiH mogu da krenu napred. Neko je izabrao drugi način i epilog je poznat - ja neću da glasam za taj godišnji nacionalni program za NATO jer u njemu ima mnogo netačnosti i paušalnih ocena i mnogo nametnutih, iznenada upisanih reformi koje bi trebalo da prođu, kao što je novo otvaranje procesa reformi policije i drugo. To ne dolazi u obzir - napomenuo je Dodik.

Inače, danas su u Sarajevu planirane dve sednice Predsedništva BiH. Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", ukoliko dođe do preglasavanja Dodika na prvoj sednici oko ANP, vrlo je moguće da srpski član Predsedništva zatraži i zakazivanje sednice Narodne skupštine RS zbog narušavanja vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske.

Foto RTRS

PROTIV MEŠANjA STRANACA

DODIK je komentarišući sastanak Komšića i stranih ambasadora rekao da svi mogu da se sastaju sa kim hoće i razgovaraju o čemu hoće.

- Ja sam protiv bilo kakvog mešanja stranaca u bilo koje procese, ali je partnerstvo svakako moguće - poručio je Dodik.

PRETNjE DODIKU

IZ Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) poručeno je da su preduzeli potrebne mere na utvrđivanju činjenica u vezi sa pretnjama smrću Dodiku izrečenim u komentarima na portalu BN televizije i o preduzetim merama obavestili Tužilaštvo BiH.

- Nastavljamo aktivnosti na utvrđivanju svih relevantnih činjenica u konkretnom slučaju, ali radi zaštite preduzetih i planiranih mera, ne možemo otkriti više detalja - saopšteno je iz Agencije.