Grupa gostiju iz Istočnog Sarajeva, u Republici Srpskoj, bila je nedavno u gostima kod protojereja-stavrofora Stanka Vasića u manastiru Bogoštica. Posle toga, posetili su Spomen-kosturnicu posvećenu junacima iz Velikog rata, sa Mačkovog kamena, bogomolju koja je posvećena tim junacima i junacima bitke na Drini, kao i manastire u Rujevcu i na Soko-gradu i crkvu u selu Gračanica kod Ljubovije.

Gosti iz RS, koje je predvodio Mića Lalović, nisu krili oduševljenje što su, kako kažu, praktično na malom prostoru mogli da posete tako važne bogomolje i istorijska mesta, pa imaju osećaj kao da su na nekoj vrsti male Svete Gore.

- Prota Stanko i popadija Ljubinka su naši stari znanci, kao humanitarci iz vremena rata, i neizmerno im hvala što su nam pružili priliku da vidimo ove dragulje naše pravoslavne vere i naše slavne, viteške i junačke prošlosti - kaže Lalović.

Pročitajte još: Mališani sa KiM gosti Banjaluke: Deca "podigla" most prijateljstva

Goste je na Soko-gradu primio sveštenik Nemanja Stanojević sa saradnicima i tom prilikom im govorio o značaju svetinje ispod zidina Sokola grada, zadnjeg uporišta Osmanlija u Srbiji. Goste na tu temu informisao i prota Stanko, koji upravo objavljuje treću knjigu o Soko-gradu kod Ljubovije.