Predsednik SUBNOR-a Republike Srpske Rade Džajić izjavio je danas da se članovi te organizacije koji baštine antifašističku borbu, duboko protive najavljenoj proslavi navodnog oslobađanja Drvara u režiji Kantonalnog odbora HDZ-a u Livnu i da je organizovanje te proslave "čista provokacija usmerena prema Srbima".

On je za agenciju Srna rekao da 1995. godine nije bilo nikakvog hrvatskog oslobođanja Drvara, kako poručuju iz livanjskog HDZ-a, već da su taj grad 1945. tokom Drugog svetskog rata oslobodili partizani, prenosi RTRS.

"Kakvo oslobođenje Drvara 1995. i Hrvati...Organizovanje te navodne proslave je čista provokacija usmjerena prema Srbima. To je bezobrazluk i huškanje koje može da probudi tenzije među običnim narodom", rekao je Džajić i dodao da drvarski i ostali Srbi u FBiH mogu da se aktivno bore protiv toga ili isele.

Livanjski mediji ranije su objavili da je na izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa za obeležavanje 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara", uz prijedlog da to 13. septembar u Drvaru.