UMESTO na reci, bazenu ili igralištu Ognjen Grahovac, trinaestogodišnji dečak iz sela Mokreš kod Gradiške, veći deo raspusta proveo je sa majkom Slobodankom na njivi i pijacama. Sa bratom i tri sestre, te samohranom majkom Slobodankom, Ognjen čini šestočlanu porodicu, kojoj je uzgoj i prodaja povrća jedini način za preživljavanje.

Po podne, kada jenjaju temperature Ognjen pomaže majci u berbi paprike, paradajza, krastavaca i drugog povrća, klasiranju, pakovanju i spremanju za pijacu. A onda ujutro u pet sati, kada njegovi vršnjaci spavaju, Ognjen sa majkom ide u Gradišku. Tamo ga čekaju ustaljeni kupci. Vremešni "polo" im je desna ruka, i prevozno sredstvo i prodajni štand.

- Pripremam se za osmi razred. Idem u školu "Sveti Sava" u Lamincima. Prosečan sam učenik. Moram pomoći majci, nije joj lako. Na pijaci zaradimo tek toliko da možemo kupiti ono najosnovnije. Ali i ne možemo baš sve, mnogo toga nam nedostaje - kaže uvek nasmejani Ognjen, prepoznatljiv i po frizuri koju imaju fudbaleri Crvene zvezde za koje navija.

PROČITAJTE I: Kiše "pogurale" grinje i cene

Ognjenova majka Slobodanka priznaje da joj je teško i da uopšte nije svesna kako sastavlja kraj sa krajem. Deca su joj čestita i pomažu joj. Najmlađa ćerkica ima tek dve godine.

- Radimo oko tri dunuma povrća. Treba sve to zaliti, okopati, obrati. Pomažu mi deca, Ognjen posebno. Borimo se lavovski, nemamo ni svoj smeštaj. Letos kada je veliko nevreme zadesilo Lamince i Mokreš, prozor je pao i okrznuo Ognjena. Prestravila sam se, ali imali smo sreće - priznaje Slobodanka.

I kupci su zadovoljni povrćem koje im iz desetak kilometara udaljenog Mokreša dovoze Slobodanka i Ognjen. Kažu da su vredni i pošteni i da su zbog toga omiljeni među kupcima.