U Banjaluci će na jesen početi izgradnja niza vodovoda na seoskom i prigradskom području, vrednih oko osam miliona konvertibilnih maraka, u okviru velikog plana čiji je cilj da se u naredne tri godine voda dovede do 95 odsto domaćinstava u urbanom i ruralnom području, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Prema podacima Odelenja za komunalne poslove, u toku je izbor izvođača radova koji će biti finansirani kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/.


Kako navode iz resornog gradskog odelenja, najveći deo sredstava biće utrošen za veliki vodovodni sistem "Crno vrelo" koji će obezbediti vodu za 20.000 potrošača sa rubnih delova Banjaluke i Prijedora.


U planu je gradnja podsistema "3vijezda" na pravcu prema Gornjoj Piskavici i Radosavskoj, kao i podsistema "Bronzani majdan".

Prema podacima ovog odelenja, oko 20 kilometara krakova biće izgrađeno na pravcu prema Gornjoj Piskavici, što će obezbediti vodu za veliki broj potrošača podsistema "Zvijezda", ali isto tako i poboljšati vodosnabdevanje lokalnih vodovodnih sistema integrisanjem ovih sistema u "Crno vrelo".


Prema Radosavskoj, gradiće se primarni cevovod od rezervoara Đurića glavica u dužini od devet kilometara, kao i deo mreže u tom naselju kako bi se obezbedilo redovno vodosnabdevanje preostalog dela domaćinstava iz tog naselja.


U Bronzanom majdanu gradiće se rezervoar zapremine 1.000 metara kubnih na "Pilipovom brdu".


Biće nastavljena i izgradnja vodovodnog sistema za više delove naselja Česma, gde je nedavno izgrađen veliki rezervoar četvrte visinske zone na najvišoj koti na Krčmaricama sa dve komore kapaciteta po 250 metara kubnih, što je jedna od najvažnijih pretpostavki za veliki vodovodni sistem Česme tri i četiri.

Za nastavak radova na ovom vodovodnom sistemu biće iskorišten dio sredstava iz aranžmana sa EBRD-om.


Kako navode iz odelenja gradiće se rezervoar na Česmi tri, pumpne stanice za četvrtu visinsku zonu koja bi vodu potiskivala u planirani rezervoar četvrte visinske zone, te potisni i dovodni cevovodi.


PROČITAJTE JOŠ: BANjALUČKI "VODOVOD" UVERAVA: Voda je ispravna za piće


Prema planu, distributivnu mrežu treće visinske zone naselja Česma čini više krakova ukupne dužine 4,4 kilometra, a četvrte visinske zone krakovi dužine skoro 13 kilometara. Vodovodna mreža četvrte visinske zone projektovana je do ulaza u kasarnu koja se nalazi na ovom području.


U naselju Česma je planiran i završetak radova na sekundarnoj mreži druge visinske zone, kod Fudbalskog stadiona "Rekreativo".

Na jesen bi trebalo da počne i gradnja vodovoda u Zelenom viru koji bi omogućio da se stambeni objekti druge visinske zone priključe na postojeći gradski vodovod.


Bolje vodosnabdevanje mogu očekivati i stanovnici Kajmakčalanske i Šumadijske ulice u naselju Lazarevo, gde je planirana izgradnja odnosno proširenje postojeće javne vodovodne mreže.

Uz ove projekte, predviđena je i izgradnja kolektora u Karađorđevoj ulici u naselju Lauš i kraka oborinske kanalizacije u Ulice Đorđa Jovetića u naselju Pobrđe.


Predviđeno je razdvajanje fekalnog i oborinskog kolektora u naselju Lauš, čime će biti riješen problem plavljenja u tim ulicama.