I DOK hiljade stanovnika BiH, ispred stranih ambasada uporno čekaju vize za put u srećniji i lepši život, Miladin Savić iz Zagona kod Bijeljine kupio je kartu u suprotnom pravcu. Pre nekoliko godina vratio se sa porodicom iz inostranstva, sa željom da počne mirniji život na selu, da batali robotizovani posao u Beču, i prodiše punim plućima u zavičaju.

Miladin je vrlo brzo organizovao porodično poljoprivredno gazdinstvo, koje je uskoro pretvorio u oazu zdrave, organske hrane.

Na površini od četiri hektara, pored raznih vrsta voća i povrća, Savići uzgajaju 1.600 stabala lešnika i oko 1.000 grmova aronije.

- Rešili smo na početku, iako je to dosta skuplje, da uzgajamo zdravo, organsko voće i povrće, bez otrovne hemije, i na tome istrajavamo - poručuju ovi vredni domaćini.

Ovih dana Savići su počeli berbu aronije na površini od jednog hektara, i taj posao organizuju, uglavnom, u vlastitoj režiji.

Krupne i kvalitetne bobice aronije bere Miladinov otac Momčilo, dobrodržeći šezdesetsedmogodišnjak, majka Zdravka (69), i njihova mlađa, devetogodišnja unuka Kristina.

Pročitajte još: Sokovi od aronije kao lek

- Dnevno naberemo oko sto kilograma aronije, koja je, s obzirom na lošu godinu za voće i povrće, izuzetno krupna i kvalitetna. Očekujemo rod od 1,5 tona, i uglavnom ćemo aroniju preraditi u voćni sok, a deo bobica zamrznuti. Od dva kilograma plodova dobije se litar kvalitetnog, zdravog soka, bez šećera i konzervansa - kaže Momčilo.

LEŠNIKOVO ULjE

LEŠNIK prerađujemo u hladno ceđeno lešnikovo ulje, koje je izuzetno traženo na tržištu zbog svog lekovitog dejsta za lečenje i negu kože - poručuje Miladin.