NAKON što komunalnim preduzećima, koja pružaju usluge građanima Doboja nije uspelo da troškove dostave računa "prevale" na leđa korisnika, sada su počele da im stižu i novčane kazne za kršenje prava potrošača.

Konkurencijsko veće BiH kaznilo je Gradsku toplanu sa 7.315 maraka, zbog toga što je privremeno isključenim korisnicima gradskog grejanja zaračunavala i naplaćivala distributivne troškove. Prema rešenju o kažnjavanju, Toplani je stavljeno na teret da je zloupotrebila dominantan položaj na tržištu isporuke toplotne energije u gradu Doboju, te isključnim iz toplifakacionog sistema uslovljava da plate uslugu koju im nije izvršila.

Višestruku veću kaznu platiće i Grad Doboj, koji je i doneo propise sa nametanjem plaćanja usluga, koje nisu ugovorene između korisnika i preduzeća, čiji je Grad osnivač i u njenom je vlasništvu. Za kršenje Zakona o konkurenciji Grad je kažnjen čak sa 60.750 maraka.

Na ove odluke, kažu u Gradskoj upravi, su uložili žalbe ali su one odbijene. Ono što je i dalje loše po građane je što će ta kazna biti plaćena iz gradskog budžeta, odnosno praktično od poreskih obveznika.

Pročitajte još: Naplaćuju i "gratis" grejanje!

Međutim, to neće biti i kraj problema gradskih vlasti i preduzeća, koja za njen račun vrše usluge građanima. Novu prijavu Konkurencijskom veću sačinilo je Udruženje potrošača DON, zbog kršenja odredbe o konkurenciji na tržištu od strane preduzeća koja prikupljaju komunalni otpad.

- Pripremili smo svu dokumentaciju sa dokazima da Komunalno preduzeće "Progres" krši zakonske odredbe u oblasti ravnopravnog pružanja usluga svim korisnicima. Naime, delu njih nalaže da za razliku od privilegovanih, koji smeće odlažu u kontejnere, oni otpad moraju pakovati u kese - kažu u Udruženju potrošača.

ODLUKA OMBDUSMANA

RANIJE je odlukom Ombdusmana za zaštitu potrošača u BiH, dato za pravo korisnicima usluga dobojskih komunalnih preduzeća da ne mogu zahtevati da račune plaćaju isključivo putem pošte, i da oni plaćaju dostavu računa na kućne adrese.

Na to je ukazano prijavom iz Centra za humanu politiku, koji je u prijavi naveo spornu odluku, donetu uz pomoć lokalnih vlasti, kojom je dostava računa jednostavno uknjižena na račun korisnika usluga.