GRAĐANI, kojima je "Direkcija za razvoj i izgradnju grada" ispostavila račune za komunalnu naknadu, za period duži od godinu dana, nisu dužni da ih plaćaju! Ne treba da ih izmiruju, čak ni kada od Osnovnog suda u Doboju dobiju rešenje o izvršenju, sa uslovom da im sudski izvršitelj neće pleniti stvari, ukoliko navodna dugovanja plate za osam, a najkasnije za 30 dana.

Ovo građane Doboja savetuju iz Udruženja za zaštitu potrošača DON, koje im nudi i besplatnu pravnu pomoć.

PROČITAJTE JOŠ - Doboj: Gradska vlast uzurpirala više od 200 objekata

Naime, Direkcija je u dostavljene račune građanima za redovan godišnji period zaračunala i naknadu iz prethodnih godina, koje veliki broj građana jednostavno nije plaćao.

- Dobila sam rešenje o sudskom izvršenju za neplaćenu komunalnu naknadu čak od 2015. godine, a kako je datim naveden od 1. aprila, mislila sam da je prvoaprilska šala. Nisam dobila ni opomenu, ni obaveštenje o pokrenutom sudskom postupku i za pomoć sam se obratila Udruženju potrošača - kaže za naš list o svom problemu Radina Petrović, izbeglica iz Lukavca (FBiH), sada nastanjena u Doboju.


PROČITAJTE JOŠ - Doboj: Povećali cenu grejanja 

Iz DON-a su joj sugerisali da je dužna da plati samo obaveze za tekući period i račune unazad godinu dana, a da su sva druga potraživanja zastarela.

- Potraživanja starija od godinu dana zastarevaju po članu 378 Zakona o obligacionim odnosima i članu 47 Zakona o pravima potrošača RS i Radini Petrović je sud dužan rešenje kojim je oslobađa navoda o dugovanjima - komentarisala je ovaj slučaj direktorka DON-a Murisa Marić.

Murisa Marić

Inače, Doboj je specifičan kada su u pitanju ove obaveze građana, jer je od 2012. komunalna naknada višestruko uvećana. Vlasnici stanova u užem gradskom centru, u odnosu na dotadašnje naknade, trebalo je da izdvoje čak 360 odsto više. Takođe, i u višim gradskim zonama su te naknade povećane četiri i po puta, dok su vlasnicima kuća u gradskoj zoni računi za komunalnu naknadu veći za 780 odsto u poređenju s dotadašnjim. Mnogi su pomislili da se radi o grešci, ali se ubrzo ispostavilo da nije reč o tome.

- Građani ne mogu da se ljute na nas, jer mi nismo doneli te propise i zapravo se samo bavimo ubiranjem naknada, koje je propisala gradska uprava. One koji nisu redovno plaćali smo utužili i imamo nekoliko hiljada rešenja o sudskim izvršenjima. Da li je u pojedinim slučajevima došlo do zastarevanja, nismo nadležni da procenjujemo, već to može samo Osnovni sud - izjavio je za "Novosti" direktor DIRG Milovan Krčo.


UVEĆANE NAKNADE

OPŠTINA Doboj je od 2003. nezakonito ispostavljala račune građanima na ime naknade za korišćenje građevinskog zemljišta. Ta naplata je prestala 2011, kada je Ustavni sud RS doneo odluku po kojoj propisi kojima je Grad ubirao sredstva na ime korišćenja građevinskog zemljišta, nisu u saglasnosti sa Ustavom RS. Ali, ukidanjem tog nameta od 2012. ponovo uzimaju "harač" od građana, ovog puta višestrukim uvećanjem računa za komunalnu naknadu.


NAMENA

PREMA odluci o zajedničkoj komunalnoj potrošnji, novac koji od građana uberu za komunalnu naknadu koristi se za troškove javne rasvete, uređenje i održavanje higijene u gradu, čišćenje, popravku i održavanje puteva...