U SANSKOM Mostu, u Federaciji BiH, obeležena je 78. godišnjica stravičnog ustaškog zločina nad 5.500 Srba i Jevreja na Ilindan 1941.

Ustaše su, pod okriljem zločinačke NDH, na zverski način pobile brojne srpske i jevrejske porodice s tog područja, o čemu i danas govore preživeli svedoci zločina. Obeležavanje je počelo liturgijom u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu, nakon čega je na Spomen-groblju Šušnjar služen parastos, a brojne delegacije su položile vence. Godinama se s ovog mesta apeluje na nadležne u ovoj opštini i BiH da se Spomen-groblje Šušnjar, koje je zapušteno, a spomenik devastiran, hitno obnovi. Međutim, svi su se oglušili o te apele.

- Mislim da je to sramota za Federaciju i Bosnu i Hercegovinu, jer ako ste već rekli da je ovo spomenik nacionalnog karaktera, onda morate voditi računa o njemu, a mi ćemo sa svoje strane dati maksimalan doprinos da se sačuva sećanje na ljude koji su nastradali 1941. godine - kaže načelnik Opštine Oštra Luka Dragan Stanar.

On je istakao da Opština Oštra Luka stalno šalje Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS zahteve da se stradanja na Šušnjaru uvrste u kalendar obeležavanja značajnih datuma Srpske. Ovim povodom oglasio se pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske za boračka pitanja Milan Torbica, koji je poručio da je Šušnjar posle Jasenovca Donje Gradine i Garavica u Bihaću, treće mesto po stradanju Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu i da zbog toga treba da bude uvršten u kalendar obeležavanja značajnih datuma Srpske, iako je ova lokacija u Federaciji BiH.

Pročitajte još: 77 GODINA OD UBISTVA SRBA I JEVREJA: Spomenik svedoči o stradanju

Obeležavanju sećanja na žrtve na Šušnjaru prisustvovale su brojne delegacije, između ostalih predstavnici Prijedora, Novog Grada i Kragujevca.

KNjIŽEVNI SUSRETI

U OKVIRU "Ilindanskih dana", u Oštroj Luci održani su Međunarodni književni susreti "Šušnjar 2019". Književna nagrada "Šušnjar" dodeljena je Predragu Bjeloševiću za celokupan književni opus i zbirku pesama "Snivačima iz nesna", a nagrada "Slovo Podgrmeča" uručena je Slobodanu Joviću za zbirku pesama pod nazivom "Strah od savršenstva".