Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u skupštini da podržava akciju srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika nakon preglasavanja u Predsedništvu i da se protivi politici preglasavanja.

Cvijanović je istakla značaj ustavnog mehanizma koji ima Narodna skupština Srpske koja može uvijek da poništi takvu odluku.

Ona je na posebnoj sednici Narodne skupštine naglasila da ne podržava inicijative koje bi trebalo da uguše bilo čiji važan infrasturkturni, ekonomski i privredni projekat, da je pri tome nije važno da li je to interes Hrvatske, već da je stvar principa da ne treba gušiti druge projekte, prenela je RTRS.

Narodna skupština Srpske mora biti konačna instanca koja će se odrediti i podržati srpskog člana Predsedništva BiH svaki put o bilo kom pitanju, jer je on preglasan u Predsjedništvu BiH, s obzirom na to da smo ugroženi svaki put kada smo preglasani, poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, strateški je važno da srpski član Predsjedništva, kada je preglasan, za svaku odluku mora dobiti zaštitu u Narodnoj skupštini.

Uvijek žalim kada politicke partije u Republici Srpskoj ne razumiju snagu mehanizama ustavne zaštite koju Srpska ima u svojim rukama, kao što je ovaj prema kojem svako preglasavanje srpskog člana u Predsedništvu BiH mi možemo u Narodnoj skupštini da poništimo, naglasila je Cvijanovićeva.

Pročitajte još - Dodik ima podršku parlamenta oko Pelješkog mosta


Ona je rekla da ne treba posmatrati da li se ovđe radi o hrvatskom interesu, već kako je BiH mnogo puta dokazala svoju nesposobnost da bude dobra prema svojim gradanima i prema svojim komšijama i da gradi dobre odnose.

BiH je još jedno razmaženo derište koja je navikla da je svi tetoše i koja ne može pokazati kapacitete normalne države i u kojoj sve može postati problem, kao što je bio je i most Bratoljub, navela je predsednica RS.

Ona je dodala da je problematičan i termin kada se osporava gradnja mosta, koja je pocela, obezbeđen je investitor, a iza tog projekta stoji EU.

Cvijanovićeva je rekla da je za nju strateški interes Srpske svaka stvar koja znači napredak u Republici Srpskoj, kao što je most u Gradiški, svaki novi vrtić, put.


VIŠKOVIĆ: NE MOŽETE NAS PREGLASAVATI


Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Narodnoj skupštini da je neko, preglasavajući srpskog člana Predsedništva BiH u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta, imao cilj da izazove sukob, reagovanje i odmazdu Hrvatske, ali da je to predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik pravovremeno prepoznao i podneo veto.

Ova njegova izjava o zaštiti vitalnog entitetskog interesa najviši je interes Srba. Ovo je prava stvar i ovim šaljemo poruku da je Narodna skupština mesto odlučivanja, a ne Predsedništvo... Poruka je - Ne možete nas više preglasavati! To je ključ posebne sednice, a ne sami most ili nešto drugo, jer će preglasavanje biti nastavljeno ako sada ne kažemo jasno šta mislimo, poručio je Višković, prenosi RTRS.

Tokom skupštinske rasprave o predlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zvaničan stav BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sednici Predsedništva, Višković je rekao da Hrvatska ima pravo da gradi most na svojoj zemlji, ali da dozvoli nesmetan pristup BiH otvorenom moru.

Sporni zaključci Predsedništva podneseni su u momentu kada je izvedeno više od 70 miliona evra radova na Pelješkom mostu. To je projekat vredan 525 miliona evra, a većinom ga finansira EU. I sada dva ostala člana Predsedništva žele to da bace u vodu i u zaključima pozivaju da se odmah obustave radovi, naveo je Višković.

On je istakao da je stanje takvo da Hrvatska sigurno neće obustaviti radove, a pogotovo ne kada ih je već posetio premijer Kine Si Đinping, najjače ekonomije sveta.

Da li je ovo zaštita vitalnog nacionalnog interesa Srba ili Hrvata? Ovo nema veze sa hrvatskim narodom, ponavljam ovo je više nego zaštita vitalnog interesa srpskog naroda, a pogotovo što su sporni zaključi doneseni dva sata posle potpisivanja sporazuma o gradnji mosta na Savi kod Gradiške. Ovde se igra igra i traži se da se izazove susedna zemlja da reaguje na te zaključke, ili da se radovi na mostu na Savi otegnu u nedogled, objasnio je Višković.

Prema njegovim rečima, i nerešavanje pitanja graničnog prelaza u vezi sa mostom u Bratuncu, koji je izgradila Srbija 2017. godine, bruka je svih u BiH.

Srbija ga je izgradila svojim novcem, a mi ne možemo granični prelaz. Odgovor je da nemamo dovoljno novca, osim odobrenih oko 11 miliona KM, a granični prelaz košta 14,5. Fale 3,5 miliona KM i zato sam molio nadležne da uvedu izvođača radova, a da se u hodu reši ostatak novca, jer sada ne može zbog neformiranja Saveta ministara. Imam obećanja da će se tako postupati, rekao je Višković.