Karcinom je vodeći uzročnik nastanka invalidnosti, i sa duševnim i kardiovaskularnim obolenjima zbirno čini čak oko 70 odsto uzroka nastanka trajne invalidnosti, odnosno gubitka radne sposobnosti, saopšteno je iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske.


- Ovo je veoma izražena nepovoljnost, a u stručnim krugovima obrazlaže se načinom života u savremenom dobu - stresom, nezdravom ishranom, zagađenjem hrane, vode, vazduha. Posebno je direktna veza dominacije karcinoma i duševnih bolesti sa radnim događajima i bombadrovanjem osiromašenim uranijumom na prostoru Republike Srpske i BiH od 1992. do 1995, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda PIO dodaju da je u prvih šest meseci izvršeno 2.199 ocena radne sposobnosti, što je za 87 ocena manje u odnosu na isti period prošle godine.

Od ovog broja, 1.471 ocena radne sposobnosti odnosi se na domaće osiguranje, u Republici Srpskoj, a 728 ocena na osiguranje sa elementima inostranosti.

PROČITAJTE JOŠ: Na rate samo iz našeg PIO fonda


Gubitak radne sposobnosti kao posledica bolesti u domaćem osiguranju je utvrđen u 493 ili 33,51 odsto slučajeva, a kod inostranog u 323 ili 44,36 odsto slučajeva.

U ostalim modalitetima ocene, osim gubitka radne sposobnosti, organi veštačenja su utvrdili da lečenje nije završeno ili da kod osiguranika postoji preostala radna sposobnost.

Kao uzrok nastanka invalidnosti - gubitka radne sposobnosti u domaćem osiguranju preovladavaju maligne bolesti sa 25,76 odsto, potom duševne bolesti sa 24,75 odsto i kardiovaskularne bolesti sa 19,06 odsto.

I kod gubitka radne sposobnosti za osiguranike sa prebivalištem u inostranstvu prednjače maligne bolesti sa 24,46 odsto, slede kardiovaskularne bolesti sa 23,84 odsto, dok duševne bolesti zauzimaju treće mesto sa 17,65 odsto.