SRPSKO kulturno-umetničko društvo "Oplenac" iz Toronta gost je Gradskog KUD-a "Alat Svislajon", a dva prijateljska društva priredila su u dvorištu Muzeja Hercegovine zajednički koncert za građane i posetioce Trebinja.

Čuvari srpske tradicije iz Kanade prvi put su u Trebinju, a ovde i završavaju svoju letnju turneju koja je počela na Vidovdan u Nemačkoj, a potom se nastavila obilaskom i nastupima u više gradova Srbije.

Saša Bogunović, umetnički direktor ansambla, kaže da društvo "Oplenac" uspešno radi već 32 godine i okuplja oko 400 članova poreklom iz skoro svih krajeva gde živi naš narod.

- Našem društvu pomaže i oko 300 volontera, a svi zajedno važna smo institucija kulture u Kanadi sa ciljem čuvanje srpske folklorne tradicije, kulture i jezika, što nije lak zadatak među naraštajima rođenim hiljade kilometara daleko od zavičaja njihovih predaka. Mi pokušavamo svojim znanjem i umećem da decu koja su rođena u Kanadi i koja teško govore srpski, osvestimo i prenesemo naše korene kroz igru, muziku, pesmu i srpski jezik - rekao je Bogunović.


PROČITAJTE JOŠ:
Viljuškarem odneli kasu i ukrali kamere

Član ansambla iz Toronta već 15 godina je i Maša Mavrak (23), koja često dolazi u Trebinje jer su joj tu baba i mnogobrojna rodbina.


- Ovakve turneje za nas znače mnogo. Ne samo što se vraćamo korenima, već i što na licu mesta vidimo mnogo toga lepog u našoj domovini i ostvarujemo nove kontakte - istakla je Mavrakova.


DOMAĆINI

DOBRODOŠLICU "Oplencu" poželeli su iz Gradskog kulturno-umetničkog društva "Alat Svislajon".

- Želim da se lepo osećate u našem gradu, kao i prethodnih dana, da se družimo i da nam sve ovo ostane u lepom sećanju - rekao je Dejan Tarana, predsednik Skupštine GKUD "Alat Svislajon"