Već treću školsku godinu u RS se upisuje manje od 10.000 prvačića. Za školsku 2019/2020. u 187 škola upisano je 9.293 učenika, što je najmanji broj u poslednje tri godine. Opadanje broja prvačića zabrinulo je učitelje i nastavnike u osnovnim školama, koji strahuju da bi zbog manjeg broja đaka mogli da ostanu bez posla.

- Oseti se da ima manje odeljenja u mnogim školama po Srpskoj, a pogotovo po manjim opštinama. Kolege se već žale da će popunjavati norme radeći u po dve škole - pričaju učitelji i nastavnici za "Novosti".


PROČITAJTE JOŠ: Planinar Miodrag Stanić otkriva sve lepote tajnovitog Maglića (FOTO/VIDEO)

U osnovnom obrazovanju Srpske ima oko 11.000 zaposlenih, kažu u Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske i dodaju da je situacija sa opadanjem broja upisanih đaka zabrinjavajuća.

- Očekujemo od resornog ministarstva da se zbrinu svi radnici u prosveti koji zbog opadanja broja đaka neće moći da ispune punu normu časova - kaže za "Novosti" Dragan Gnjatić, predsednik sindikata.

On dodaje da puna norma znači i punu platu, koja u osnovnom obrazovanju iznosi u proseku oko 1.000 maraka.

Miroslav Popržen, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kaže za "Novosti" da Srpskoj preti potencijalna opasnost da prosvetari ostanu bez posla ukoliko se nastavi smanjivanje broja prvačića.

Dragan Gnjatić

- Čim imate jedno odeljenje manje u školi, to je i jedan čovek manje - ističe Popržen. - Čim neko gubi normu odmah mu se traži još jedno odeljenje u drugoj školi kako bi ostao na punoj normi. Popržen dodaje da je jedno od rešenja da se kroz izmene zakona ide u smanjenje maksimalnog broja đaka u osnovnim školama, koji sada iznosi 30.

- Ukoliko bi se taj broj smanjio na 20 do 22, mogli bismo da formiramo više odeljenja ili da ostanemo na istom broju ukoliko se bude smanjivao broj prvačića - ističe Popržen.

U Ministartsvu prosvete i kulture RS za "Novosti" su rekli da će prosvetni radnici koji ostanu bez pune norme biti raspoređeni na druga radna mesta u skladu sa zakonom, kao i do sada.


PROČITAJTE JOŠ: Novi pogon i 80 radnih mesta

UKIDANjE

Racionalizacija školske mreže i zatvaranje osnovnih škola po Srpskoj usled sve manjeg broja prvačića neće se desiti ove godine.

- Poslednji put racionalizacija mreže škola rađena je u školskoj 2017/2018. godini kada je sa radom prestalo pet područnih petorazrednih odeljenja koja nisu imala nijednog učenika i 10 područnih petorazrednih odeljenja koja su imala po jednog ili dva učenika - pojašnjavaju u ministarstvu.