POBEDA Mirka Šarovića na izborima za predsednika SDS pokazala je da je ta stranka, ipak, podeljena na dve opcije. Iako su pokušali na sve načine da postignu jedinstvo u SDS pred izbore, i da bude samo jedan kandidat za predsednika, do toga nije došlo i išlo se sa dva kandidata, Milanom Miličevićem i Mirkom Šarovićem. Nakon prespavane noći, članstvo SDS je stava da je pomenuti dvojac Šarović-Miličević preko potreban SDS u narednom periodu, i da nikako ne sme doći do "zle krvi" između njih dvojice i podele stranke na dve opcije!

- Najbolje rešenje za SDS je da Mirko Šarović, sada kao predsednik SDS imenuje Miličevića za zamenika predsednika, umesto njegove dosadašnje funkcije predsednika GO SDS. Ta funkcija je uvedena izmenama statuta i njega predlaže upravo predsednik SDS - kažu izvori "Novosti" iz SDS.

Dalje tvrde da bi imenovanjem Miličevića za zamenika predsednika, Šarović poslao jasnu poruku da poštuje i sve one, koji su dali svoj glas Miličeviću i da je spreman da radi u korist svih članova SDS, ali i da u Miličeviću vidi desnu ruku i najbližeg saradnika, koji će sa njim voditi stranku.

- Iako se pričalo pre izbora da će Mirko Šarović za zamenika predsednika imenovati Vukotu Govedaricu, to bi sada bio autogol novog predsednika. Za Šarovića je sada najbitnije da napravi otklon od Govedarice i jasno podrži Miličevića i sve one koji su glasali za njega. Tim potezom Šarović bi jasno pokazao da je pragmatičan političar koji želi, kako je i najavio, od SDS da napravi pobedničku stranku - ističu izvori "Novosti".

Dalje naši sagovornici kažu i da delegati, koji su podržali Miličevića na izborima nose oko 70 odsto glasova SDS na izborima i da dolaze iz jakih uporišta te stranke.

- Ukoliko želi da sačuva SDS novi predsednik mora da "pusti niz vodu" svog prethodnika. To je cena napretka SDS - kažu sagovornici našeg lista.

PROČITAJTE I:Mirko Šarović na čelu SDS

Drago Vuković, politički analitičar i predsednik Instituta za društvena istraživanja, kaže da je u SDS propao pokušaj postizanja jedinstva,i da tek sad predstoji veliki posao pred novim predsednikom stranke.

Milan Miličević

- Delegati SDS su došli na skupštinu već podeljeni zbog lobiranja i nisu se podelili kada su slušali programe kandidata. To nije dobro za SDS - kaže Vuković.

Ukoliko novi predsednik SDS, namerava da napravi pobedničku stranku, on mora definitivno da zabrani lokalnim "šerifima" da vladaju strankom.

- Šarović je fleksibilan i pragmatičan političar. On mora ozbiljno da računa na Miličevića, iako je loša poruka što se nisu zajedno pojavili na pres-konferenciji posle izbora. SDS je potreban i RS i BiH za stabilizaciju političke situacije i zbog toga stranka mora delovati jedinstveno - ističe Vuković.

SASTANAK

PRED održavanje Skupštine SDS u nedelju, sastala su se i dva kandidata za predsednika. U razgovoru između Šarovića i Miličevića "osetilo se" da je načelnik Teslića bio ubeđen u pobedu za lidera SDS. Nakon prebrojavanja glasova, kada je video da je poražen za 24 glasa, nezadovoljan je napustio skupštinu. Ipak, Šarović je odmah nakon pobede jasno poručio da ozbiljno računa na Miličevića.

ČESTITKE

PREDSEDNIK Glavnog odbora SDS Milan Miličević izjavio je da je ta politička partija demokratskom procedurom izabrala novog predsednika.

- Još jednom čestitam Mirku Šaroviću na izboru. Nadam se da će nakon ovoga početi kvalitetna konsolidacija stranke - rekao je Miličević.