Predsednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić organizovao je danas prijem za banjalučku decu iz škole za mentalnu aritmetiku "Malac genijalac" zbog uspeha na nedavnoj Međunarodnoj olimpijadi u Beogradui tim povodom rekao da je potrebno popularizovati ovu veštinu računanja bez korištenja olovke i papira ili nekog drugog tehničkogpomagala.

Naglasivši da uspeh u Beogradu predstavlja krunu truda dece, Talić je rekao novinarima da sa mališanima i njihovim predavačima razgovarao o potrebi dodatne popularizacije njihovog rada.


- Osvojiti pet medalja na jednoj međunarodnoj olimpijadi veliki je uspeh, rekao je Talić, naglasivšida je ponosan na predavače koji se trude da prenesu znanja na mlađe generacije koje su najveći resurs.


Učitelj mentalne aritmetike Milijana Čivčija rekla je da školu za mentalnu aritmetiku "Malac genijalac" pohađa devedesetak dece i da se program koji traje dve godine zasniva na upotrebi drevne računaljke abakus, čijom se vizuelizacijom postiže izvanredno brzo računanje.


Ona je navela da školu mentalne aritmetike mogu da upišu deca od četvrte do 12. godine, te da je ova veština sredstvo za optimalan intelektualni razvoj.


-Brzo računanje samo je pokazatelj da su se razvile sposobnosti koncentracije, vizuelizacije, memorije, analitičkog razmišljanja i logike. Razvoj ovih sposobnosti najvažniji je cilj mentalne aritmetike jer donosi detetu trajne koristi i veštine, rekla je Čivčija.


PROČITAJTE I: Deca sa Kosova i Metohije napustila Republiku Srpsku, boravak će pamtiti po slobodi (FOTO)


Osmogodišnji Nikola Crnić, koji je osvojio srebro iz mentalnog računanja i bronzu iz pisanog dela nadmetanja, kaže da se mnogim njegovim drugarima svidela mentalna aritmetika i da su prihvatili izazov da probaju ovaj vid računanja.


Sedmogodišnji Miloš Eskić kaže da je u Beogradu u pisanom delu osvojio treće mesto, ističući da nije bilo teško i da će ovim nastaviti da se bavi.