Četvrtu godinu za redom opština Modriča zajedno sa osnovnim školama „Sveti Sava“ i „Sutjeska“ tradicionalno učestvuje u projektu „Spojimo decu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Ove godine Modriča je ugostila 33 učenike iz Osnovne škole „Miladin Popović“ iz sela Pasijane u opštini Gnjilane. Učenici će boraviti u gostima kod svojih vršnjaka iz Modriče u periodu od 16. do 23. juna.

Opština Modriča je obezbedila smeštaj za četiri nastavnika i vozača koji su stigli u bratsku Modriču u pratnji učenika.

Pročitaje još - DECA SA KiM U ANDRIĆGRADU: Neraskidiva veza sa Lazarevim potomcima

-Mi smo na Kosovu uskraćeni za mnoga najosnovnija ljudska prava, pogotovo mladi. Naš život zaista nije lak, mi smo gotovo kao u logoru jer ne izlazimo van našeg sela. Zato se zahvaljujem na toploj dobrodošlici. Oduševljeni smo prijemom, gostoprimstvom, drugarstvom i gradom. Prvi susret dece je kao da se znaju sto godina.To govori da smo isti narod. Znam da ste prošli kroz pakao u ratu ali sada vidim vi živite normalno .- gotovo kroz suze kaže Slavica Lazić nastavnica srpskog u OŠ „Miladin Popović“

Povodom dolaska braće sa Kosova i Metohije u Srpskom kulturnom centru Modriča učenici osnovne škola „Sveti Sava“ organizovali su kulturno-zabavni program, u kome su učestovala i deca sa Kosova. Bilo je tu i rukovodstvo opštine Modriča.

-Cilj ovog projekta je da deca sa Kosova i Metohije osete u našem gradu ono što nemaju tamo, a to je pre svega sloboda. Modriča je prepoznala njihovu patnju i želi da im gostoprimstvom bar za malo ublaži patnje. Deca koja su prethodnih godina boravila u našem gradu odneli su lepe uspomene i dalje su u kontaktu sa decom iz našeg grada i to je ono najvrednije,Potrudićemo se da i ove godine ovaj projekat u potpunosti ispuni očekivanja. - rekao je Nikola Savić zamenik načelnika opštine Modriča, poželevši gostima ugodan boravak u Modriči.

Foto Vid Blagojević

Gostima sa Kosova i Methije za sedam dana boravka u Modriči nastavnici i učenici modričkih škola organizovaće mnogobrojna druženja, izlete i zajedničke aktivnosti.

Foto Vid Blagojević