U BiH nema mogućnosti da se uništi piralen, zbog čega je neophodno da takva toksična materija bude izvezena u zemlje koje imaju tehničke kapacitete za uništavanje te vrste opasnog otpada, rekla je šef Katedre zaštite životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Dušica Pešević.


Govoreći o ekološkom akcidentu koji se nedavno dogdio u bivšoj fabrici "Incel" u Banjaluci, Peševićeva je rekla da je piralen dokazano izuzetno toksična i potencijalno kancergogena materija koja je akcidentnom situacijom izlivena na zemljište, čime je dospela i u vazduh, a putem zemljišta i u vodu.

- Piralen spada u opasan otpad i u BiH nema mogućnosti da uništimo tu vrstu opasnog otpada. Zbog toga je neophodno da takva vrsta toksičnih materija bude izvezena u inostranstvo u zemlje koje imaju tehničke kapacitete za uništavanje i te vrste opasnog otpada i sličnih opasnih otpada koji postoje u BiH - izjavila je Peševićeva novinarima u Banjaluci.

Govoreći o sagorijevanju piralena, Peševićeva je rekla da on ima štetne posledice po kvalitet vazduha, posebno što se tiče emisije dioksina i furana, koji takođe spadaju u perzistentne organske polutante.

Ona je istakla da posledice zavise od koncentracije piralena koja je dospela u zemljište i u vazduh.


PROČITAJTE JOŠ: ZAGAĐENjE ZEMLjE: Inspektori uzeli uzorke iz „Incela“, ali i iz okolnih dvorišta

Peševićeva je rekla da bi u narednom periodu trebalo proširiti istraživanja i uzeti uzorke iz šireg područja oko bivše fabrike "Incel" da bi se moglo nešto više reći o konkretnim posledicama.


Dušica Pešević.


- Ono što znamo iz literature i iz dosadašnjih akcidentnih situacija jeste da povećane količine piralena i dioksina koje nastaju sagorijevanjem piralena imaju štetne efekte na zdravlje stanovništva u smislu promena na koži, uticaja na imuni sistem, respiratorni sistem, reproduktivni sistem i drugo, istakla je Peševićeva.


PROČITAJTE JOŠ: Radojičić: Dodatna ispitivanja zbog otrovnog ulja u poslovnoj zoni "Incel"

Dekan banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta Goran Trbić potvrdio je da nije moguće takav otpad zbrinjavati u Srpskoj i da se on mora zbrinjavati negde u inostranstvu. - Kakvi su postupci i mehanizmi zbrinjavanja, morate pitati druge institucije, rekao je Trbić, koji je klimatolog.

Odgovarajući na pitanje novinara kako je Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske reagovao na ekološki akcident u bivšoj fabrici "Incel", Nebojša Lukić iz tog fonda rekao je da Fond nema nadležnosti nad time i da će biti aktivan mehanizam kad taj problem bude rešavan na način da se sufinansira i nađu određeni mehanizmi da to pitanje bude rešeno.


Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Republički hidrometeorološki zavod danas su povodom Svetskog dana zaštite životne sredine na ovom fakultetu organizovali stručna predavanja iz oblasti kvaliteta vazduha u Republici Srpskoj kojima su, osim studenata, prisustvovali i učenici Gimnazije, Građevinske škole i Ugostiteljske škole iz Banjaluke.