KOMISIJA za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donela je odluku o proglašenju istorijskog gradskog područja Trebinja nacionalnim spomenikom BiH.

U obrazloženju Komisije se navodi da je Trebinje grad u kojem su na hronološki način, pre svega u gradskoj strukturi i arhitekturi, vidljivi uticaji različitih kulturnih krugova, koji mogu biti označeni kao mediteranski, osmanski i srednjoevropski, a nacionalni spomenik obuhvata tri zone zaštite - Stari grad, naselje Krš i zonu užeg centra grada.

Trebinjski arheolog Đorđe Odavić smatra da taj grad zaslužuje status Nacionalnog spomenika, kada je u pitanju struka kojom se on bavi. Tu se posebno izdvajaju naselje Krš i centar grada sa starim jezgrom.

- U "Službenom glasniku", gde su svrstani svi spomenici pod zaštitom države na području BiH, Trebinje ima 98 spomenika, a recimo Mostar 51 i Banjaluka 46. Kada se zna koliko su to mnogo veća područja i koliko više imaju stručnih komisija, zavoda i muzeja, Trebinje je daleko ispred svih. Nadam se da ova odluka neće biti samo na papiru, već da će se sprovoditi u delo, što će imati pozitivan uticaj u turističkom, kulturnom, istorijskom i arhitektonskom aspektu - istakao je Odavić.

Dobijanjem tog statusa, u određenim delovima Trebinja biće potrebno da se zadrži stari izgled fasada, prilikom restauracije potrebno je zameniti bravariju i PVC prozore i portale - drvenim, nije dozvoljeno otvaranje novih otvora na fasadama... Potrebno je ukloniti klima-uređaje, tende i reklame sa uličnih fasada, koje narušavaju karakter ambijenta.

Pročitajte još: Trebinje: Pravi dragulj Hercegovine

Ljubiša Anđelić, stanovnik Krša, dugogodišnji novinar i hroničar grada Trebinja, smatra da bi proglašenje Nacionalnim spomenikom to naselje, kao jedno od najstarijih, moglo ubrzano obnoviti, ali kako kaže, problem bi mogli predstavljati nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

MIŠLjENjE ARHITEKTE

ARHITEKTA Ninoslav Ilić rekao je da se odlukom o proglašenju nacionalnog spomenika neupitno potvrđuje značaj Trebinja, i ukazuje na važnost koji su njegove urbanističke i arhitektonske karakteristike imale na graditeljske prakse.

On je istakao da se na ovaj način arhitektonske vrednosti Trebinja izdižu iznad lokalnog karaktera, kao i da se skreće pažnja na već prepoznate, a posebno na one vrednosti, koje ovaj kraj još uvek ljubomorno čuva.