Turistički novinar Džon Bils iz Velsa, koji radi za svetski poznat turistički vodič "U vašem džepu", u tekstu na svom internet blogu svrstao je Foču među pet destinacija u BiH - uz Trebinje, Jajce, Konjic i Bihać, koje preporučuje turistima širom sveta da ih posete ovog leta.


Sa kanjonom Tare i Nacionalnim parkom "Sutjeska", Bils naziva Foču adrenalinskom prestonicom BiH i opisuje je kao šarmantan grad sa velikim brojem studenata i kafića.


On hvali boemsku atmosferu u "Begovoj kući", kao i gostoprimstvo Fočaka i njihov srdačan i prijateljski odnos prema stranim turistima, a preporučuje domaću rakiju i "Raft" pivo i ističe nestvarnu lepotu prirode sa kanjonima, vodopadima, jezerima, peščanim piramidama.


Mladen Mandić iz Turističke organizacije Foča rekao je da će se Bilsovi utisci uskoro naći i na stranicama turističkog vodiča "U vašem džepu", koji na svom sajtu godišnje ima oko dva miliona pregleda.


Foča - Foto: turizamrs


- Partner turističkog vodiča "U vašem džepu" je preduzeće "Advantis konslating" iz Banjaluke, koje je angažovala Turistička organizacije Republike Srpske, da se maksimalizuju efekti uvođenja niskotarifnih letova "Rajanera" na razvoj turizma u Srpskoj. Osim Foče, Višegrada, Trebinja i Banjaluke, "U vašem džepu" radi i u Sarajevu, Bihaću i Mostaru i to je svetski poznat vodič, ne samo kao štampani, već i kao elektronski medij, rekao je Mandić.


On je naveo da je Bils polovinom aprila u Foči boravio četiri dana i da je posetio peščane piramide, vodopad na Oteši, spomenik na Tjentištu, vidikovac Dragoš sedlo iznad prašume Perućica, vidikovce i odmarališta u kanjonu Tare, rafting kapove, kao i sam grad.


Pročitajte još: Očaravajuće lepote Srpske prikazane kroz novi spot (VIDEO)


- Njegov način rada je da oponašajući turistu provede nekoliko dana u gradu, obilazeći restorane, kafiće, kafane, da bi predstavio ponudu kroz lični doživljaj. On je svom blogu naveo da je oduševljen "Begovom kućom" koja je autentična za Foču i primetio je da Fočaci imaju dušu, da su dobri hrana i piće, a oduševljen je i odnosom radnika u info-centrima Turističke organizacije, istakao je Mandić.


Foto Srna


On je dodao da je Bils Foču predstavio kao interesantnu sredinu čije su komparativne prednosti kanjon Tare, Nacionalni park "Sutjeska", peščane piramide i ostali prirodni biseri, te da ima idealne mogućnosti za avanturistički i omladinski turizam.


- Nadamo se da ćemo, uz pomoć ovakvih turističkih pisaca i ovakvih projekata Turističke organizacije Republike Srpske, moći da predstavimo Foču kao top destinaciju u BiH. Očekujemo, zaista, velike efekte od Bilsove posete, rekao je Mandić.