MRKONjIĆI kod Trebinja su i ove godine proslavili svog zaštitnika - Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, a reke ljudi slile su se u ovo selo, u Popovom polju, u čast praznika posvećenog jednom od najpoštovanijih svetitelja pravoslavne vere.

U crkvi, koja je sagrađena na temeljima svečeve rodne kuće, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije služili su Svetu arhijerejsku liturgiju, tokom koje je velikom broju vernika čestitan praznik i upućen mu blagoslov.

Iako su oblaci iznad Popovog polja nagoveštavali veliki pljusak, to se nije dogodilo, pa su božja služba, presecanje slavskog kolača i umetnički program prošli u najlepšem svetlu na rodnoj zemlji ostroškog čudotvorca.

U prigodnoj besedi u čast praznika, umirovljeni vladika Atanasije je rekao da se Sveti Vasilije javio likom na staroj košćeli iz perioda njegovog života kod sadašnje crkve i time, očigledno, iskazao svoje prisustvo u Mrkonjićima.

- Pojavljuje se i na grobu svoje majke Ane-Anastasije kroz svetlosni zrak sa neba, kao što je to uradio i trideset i neke godine prošlog veka, kada je Anin grob bio zarastao. Seljak Mrkonjičanin tražio je grob, išao kroz trnje i čuo glas sveštenika koji mu kaže da dođe da mu pokaže gde je grob, i kada je došao bliže sveštenik je nestao. To je bio Sveti Vasilije - rekao je vladika Atanasije.

Pročitajte još - Hercegovci idu kod Svetog Vasilija po duševni mir

Mrkonjićani s velikom radošću dočekuju svaki 12. maj. Tako je bilo i ove godine, kada su za sve goste pripremili trpezu ljubavi.

Predsednik Crkvenog odbora sela Mrkonjići Rade Bošković rekao je da je samo čudo svetiteljevo što je praznik prošao bez kiše, uprkos oblacima i prognozama meteorologa.


- A verujem da ćemo naredne godine imati i novi duhovni centar. Radovi bi trebalo da počnu za mesec dana zahvaljujući donaciji Vlada Srbije i Srpske, i predsednika Aleksandra Vučića. To će biti veliki projekat za sve nas u Mrkonjićima - rekao je Bošković.

U ovom selu danas živi devetoro stanovnika, a vikendom ih zna biti i preko stotinu.

Sveti otac Vasilije rođen je 1610. godine u Mrkonjićima u porodici Jovanović. Službovao je u manastirima Zavala, Tvrdoš, u Pećkoj patrijaršiji, Svetoj Gori, Vlaškoj, Ukrajini, a nakon što su Turci razrušili Tvrdoš svoj strogi podvižnički život nastavio je u manastiru Ostrog, gde danas počiva njegov kivot, koga celjuju vernici svih veroispovesti.

GOSTI SA SVIH STRANA

U MRKONjIĆE je sa Kosova i Metohije došao Mile Simić, koji kaže da mu je velika čast što je imao priliku da na veliki praznik poseti rodno selo Svetog Vasilija i u njemu prisustvuje bogosluženju.

- Meni je ovo drugi put da dolazim u Mrkonjiće. Nama na stradalnom KiM snagu pruža, upravo, ova velika ljubav koju narod u Trebinju i Hercegovini oseća prema nama. Zato, uvek kada krenem u Trebinje, kažem da idem u "naše Trebinje" - istakao je Simić.