OKRUŽNI sud u Banjaluci osudio je Dragana Janjića, ginekologa JZU "Bolnica Gradiška", na novčanu kaznu od 6.000 maraka zbog primanja mita od porodice dve trudnice, kojima je uzeo oko 900 KM kako bi ih porodio.

Presudom, koju je izrekla sudija Snježana Kudrić, Janjić je osuđen za dva slučaja primanja mita, dok je za četiri slučaja oslobođen krivice.

Proglašen je krivim da je od Gordane Janjanin uzeo 500 maraka mita, kako bi porodio njenu snaju, kao i da je od Veljka Babića uzeo 200 evra za porođaj njegove supruge.

Pročitajte još - Užički lekar uzeo mito za abortus u 17. nedelji

Tokom suđenja tri od šest svedoka je izjavilo da im je ginekolog Janjić tražio mito, dok su ostali naveli da su sami dali novac i da on od njih to nije tražio.

Janjić je u žižu javnosti dospeo nakon što je navodno uzeo 50 maraka mita od porodice Jovane Šinik, koja je nakon poroda preminula. Zbog tog slučaja u Gradišci su u novembru 2016. održani protesti na kojima su građani tražili Janjićevu smenu, smatrajući da je ona trebala da bude porođena carskim rezom, budući da je beba pri porodu imala više od pet kilograma.

Odbrana je tokom suđenja tvrdila da je optužnica zasnovana na hajci bez validnih dokaza, već samo na izjavama svedoka. Tvrdili su da su gotovo sve izjave prikupljene nakon smrti porodilje Šinik.