U NAREDNOJ deceniji u planu su investicije od dve milijarde i 500 miliona KM u energetski sektor Srpske. Predviđena je izgradnja novih objekata instalisane snage 1.000 megavata, a najznačajnija ulaganja biće u obnovljive izvore energije. Jedan od najvećih projekta je izgradnja tri hidroelektrane na reci Drini, gde je već usaglašeno i partnerstvo sa Srbijom, a vrednost projekta je oko 425 miliona evra, odnosno 850 miliona KM. Radi se o izgradnji HE Buk Bijela, koja će se prva graditi zatim HE Paunci i HE Foča, kaže za "Novosti" Luka Petrović, generalni direktor "Elektroprivrede RS".

- "Elektroprivreda RS" ima veliki broj projekata i očekujemo da ćemo u narednom periodu za njihovu realizaciju naći i adekvatne partnere. Saradnja sa Srbijom je nezaobilazna, a na sastanku vlada Srbije i Srpske postignut je dogovor da se zajednički krene u izgradnju hidroelektrane na reci Drini, snage od 180 megavata. Početak gradnje HE Buk Bijela očekuje se na jesen. Siguran sam da će to biti i test za uspešnost i najavu ostalih projekata. Koristi od novih kilovata biće od ogromnog značaja za ERS, ali i ekonomiju RS. Obezbediće siguran izvoz električne energije, nova radna mesta, pomoć lokalnim zajednicama, angažovanje izvođača i podizvođača - pojašnjava Petrović.


PROČITAJTE JOŠ: INCIDENT U BANjALUCI: Demolirali kafić i pretukli vlasnika

HE Buk Bijela imaće instalisanu snagu od 93,52 megavata, HE Foča 44,15 megavata, dok će HE Paunci biti objekat snage 43,21 megavata.

- Govoreći u brojkama, ovaj sistem će samo za opštinu Foču i njene građane, na osnovu naknade za hidroakumulacije imati finansijsku korist od 2,4 do 3,2 miliona KM svake godine, što će otvoriti prostor za nova radna mesta i investicije - ističe Petrović.

On kaže da se u narednom periodu moraju imati u vidu obaveze koji se nalaze pred ERS o okviru strategija i ciljeva EU, koji se tiču prilagođavanja poslovanja direktivama Unije - smanjenja emisija, ulaganja u obnovljive izvore, stabilnu i sigurnu isporuku električne energije.

- Prioritet je završetak hidroelektrane Dabar. Radi se o najvećoj pokrenutoj investiciji u regionu u minule tri decenije, snage 160 megavata. U sklopu hidroenergetskog sistema Trebišnjice gradiće se i HE Bileća i Nevesinje, u sklopu projekta "Gornji horizonti" - pojašnjava Petrović.

Luka Petrović

On dodaje da će ERS u narednom periodu na području Trebinja graditi solarnu elektranu snage 100 megavata.


ISPITIVANjA

LUKA Petrović kaže da su u toku i ispitivanja o proceni radnog veka postojećih termoelektrana.

- Analize će pokazati da li ćemo vršiti rekonstrukciju ili ići u izgradnju novih blokova i za to su zadužene najeminentnije institucije iz Srbije. To može biti revitalizacija ili modernizacija u manjem obimu, izgradnja zamenskih ili novih blokova - dodaje generalni direktor ERS.


PROČITAJTE JOŠ: NOVA PROFESIJA: Javnotužilački istražitelji-specijalci za složena krivična dela

KILOVATI PO STAROM

CENA električne energije u RS je najniža u regionu, kako za građane, tako i za privredu.

- ERS je društveno odgovorna kompanija, međutim, moramo istaći da su proizvodne cene električne energije i cene za potrošače u raskoraku. Isto tako tržišne cene struje višestruko su veće. ERS zasad ne planira poskupljenje za domaće stanovništvo, iako za to postoje opravdani ekonomski razlozi - poručuje Luka Petrović.