U MESTU Miljevići, u Istočnom Sarajevu, u petak je obeleženo 27 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su ubijena njih 42, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima. Od 42 poginula vojnika JNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva. Iako je za bezbednost vojnika garantovao tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta. Zločin u Dobrovoljačkoj ulici ni nakon 27 godina nije dobio sudski epilog.

Ovaj događaj od 2017. godine obeležava se u naselju Miljevići u Istočnom Sarajevu, umesto na mestu gde se napad dogodio u Sarajevu, da bi se izbeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

Zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu davno je trebalo da dobije sudski epilog, istakao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Pročitajte još - OBELEŽAVANjE ZLOČINA U DOBROVOLjAČKOJ ULICI": Tužno što nema osuđenih

- Poznato je da je međunarodni tužilac Džud Romano još 2012. obustavio istragu u ovom predmetu. Međutim, ono što treba da znamo jeste da je prošle godine doneta naredba da se nastavi sa istragom i da za to ima dovoljno elemenata i dokaza - napomenuo je Kojić u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu, gde je obeleženo 27 godina od zločina nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Kojić je istakao da su ljudi koji su učestvovali u ubistvu mladih vojnika već trebalo da budu u zatvoru, ali da se, nažalost, to nije dogodilo.

NEZADOVOLjNI PRAVOSUĐEM

MILORAD Kojić je podsetio da u Srpskoj postoji opšte nezadovoljstvo radom pravosuđa na nivou BiH, izuzev radom određene grupe postupajućih tužilaca, koji žele časno i odgovorno da obavljaju svoj posao.

- U ovom konkretnom slučaju mogu reći da se radi o tužiocu koji je pokazao da je potpuno nepristrasan i da radi svoj posao u skladu sa pravilima struke i to nam možda i daje nadu da 27 godina od tog strašnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici može, eventualno, doći do sudskog epiloga - zaključio je Kojić.