Predsednik PDP-a Branislav Borenović saopštio je da je potrebno učiniti sve da se vrati ugled odgovornoj i teškoj novinarskoj profesiji i da se popravi njihov položaj u društvu, te istakao da su slobodni, odgovorni i nepristrasni mediji temelj svakog demokratskog društva.


Pročitajte još:
Željka Cvijanović: Zakovani smo na evropskom putu


Borenović je novinarima, urednicima, udruženjima novinara u Republici Srpskoj i BiH i zaposlenima u sredstvima informisanja čestitao 3. maj, Međunarodni dan slobode medija.

-Odgovornost za slobodu medija u Republici Srpskoj je danas najmanje na plećima novinara, navodi se u saopštenju PDP-a koje je potpisao Borenović.

U saopštenju se dodaje da su politički i ekonomski pritisci, kršenje brojnih zakona i zloupotreba javnih resursa doveli do toga da mnogi novinari rade u izuzetno teškim uslovima.

- Stoga, mi koji se nalazimo s druge strane medijskog ogledala, svako u granicam svojih mogućnosti i ovlaštenja, moramo učiniti sve da olakšamo rad novinarima, dodao je Borenović.

Predsednik SDS-a Vukota Govedarica je u čestitki svim medijima i novinarima naveo da je značaj novinarske profesije danas veći nego ikada, jer dobar novinar piše o onome što mnogi ne žele da govore.

-Zbog svoje predanosti istini, novinari su izloženi pritiscima sa kojim se susreću gotovo svakodnevno. Zato svi relevantni autoriteti u društvu treba da stanu u odbranu ove važne društvene institucije, čija je sloboda u radu jedan o preduslova izgradnje demokratskog društva, navodi se u čestitki.


Govedarica je naglasio da se mora učiniti sve da bi se novinari u obavljanju svakodnevnih dužnosti osećali sigurno i zaštićeno.

Prema njegovim rečima, važnu odgovornost u procesu informisanja javnosti Srpske treba da imaju Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Srna kao javni servisi građana, zbog čega moraju posebno da vode računa o osnovnim postulatima etičnosti i stručnosti.

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić u čestitki svim medijima u Srpskoj i BiH istakao je da bez slobodnih medija nema ni razvoja demokratije, dijaloga i otvaranja teških tema koje imaju za cilj da doprinose poboljšanju celokupnog ambijenta.

- Mediji u Republici Srpskoj, uprkos teškim uslovima u kojima rade, svaki dan donose nove teme kojima se stvara bolje i prosperitetnije društvo, naveo je Kusturić i istakao da je neophodno da mediji, koje u Fondu smatraju za partnere, imaju najbolje uslove za rad.