Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, domaćinima susreta u Berlinu 29. aprila, u kojem ističe nezadovoljstvo zbog činjenice da je kao predstavnik BiH pozvan predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Dodik je pohvalio ideju održavanja sastanka u Berlinu i pozdravio pozivanje šefova država i šefova vlada država regiona, ali aludira kako BiH na ovom sastanku treba predstavljati Predsedništvo BiH, a ne predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić.

- Zvizdić nema ovlaštenje Predsedništva Bosne i Hercegovine da predstavlja zemlju na ovako važnom skupu. Stoga moram izraziti duboko razočarenje činjenicom da je Zvizdić pozvan na ovaj skup u ime BiH. Ovo destabilizuje i unutrašnju situaciju u BiH i predstavlja direktno kršenje Ustava BiH. Zvizdićev mandat na mestu predsedavajućeg Saveta ministara istekao je nakon izbora održanih u oktobru prošle godine i njegovo pozivanje na ovaj skup predstavlja mogućnost još većih spekulacija uz činjenicu da novi Savet ministara nije izabrano ni šest meseci nakon proteklih izbora - piše predsedavajući Predsedništva BiH.

Dodik naglašava odredbe Ustava BiH prema kojima je Savet ministara pomoćno telo Predsedništva i da spoljnu politiku vodi isključivo Predsedništvo.

Pročitajte još - Dodik: Bošnjaci misle da Republika Srpska treba da nestane, a Hrvati...

- Čak i da zanemarimo ove nemale probleme legitimiteta gospodina Zvizdića, moram da vas upoznam s činjenicom da je Savet ministara, kojim Zvizdić rukovodi u tehničkom mandatu, tražilo od Predsedništva BiH da se između BiH i Srbije postave razne žičane zapreke i ograde zbog migranata koji iz Srbije prelaze u BiH. Predsjedništvo je odbilo ovaj predlog. To bi, da je prihvaćeno, imalo ogromnu političku štetu, ugrozilo regionalni ekonomski prostor i samu slobodu kretanja kapitala i roba, a bitno devalviralo napore i postignuća Srbije u rešavanju migrantske krize - piše u pismu.

Merkel i Makron organizuju krajem aprila u Berlinu konferenciju na koju su pozvane zemlje zapadnog Balkana, kao i Hrvatska, Slovenija te predstavnici Evropske komisije.