KAO što je bilo najavljivano, MUP RS je iz Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru RS povukao sporni član, koji je izazvao negodovanje javnosti i novinarske zajednice, a koji se odnosio na kažnjavanje neovlašćenog snimanja i fotografisanja službenih lica.

Pročitajte još: PODVIG PRIJEPOLjSKIH POLICAJACA: Iz hladnog Lima izvukli starca

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač na sednici Narodne skupštine RS je rekao da se od tog člana odustalo zbog neadekvatnih tumačenja, koja su stvorila "pogrešnu sliku u javnosti".

- Ne želimo da iko u Srpskoj smatra da MUP želi da ugrozi ljudska prava i slobode ili slobode medija - rekao je Lukač.

Prvobitno je bilo predloženo da se u zakon ubaci odredba, kojom se za neovlašćeno snimanje službenih lica može izreći novčana kazna od 500 do 1.500 KM ili zatvor do 60 dana.

Lukač je pojasnio da se predloženim Nacrtom zakona, između ostalog, definiše odgovornost za prekršaje ugostitelja kao preduzetnika, preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira, i definiše novi prekršaj "neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira".

Pročitajte još: USVOJEN NACRT ZAKONA, LUKAČ PORUČIO: Nismo protiv toga da i FBiH uvede rezervni sastav

Pojasnio je da se propisivanju novih prekršaja pristupilo, prvenstveno, jer se u proteklom periodu dešavalo da su u javnosti u Srpskoj i regionu objavljivani snimci o činjenju raznih prekršaja javnog reda i mira sa obeležjem nasilja ili vršnjačkog nasilja, za koje su odgovorna službena lica imala određena saznanja u trenutku ili neposredno nakon činjenja, ali nisu učinila ništa da počinioci budu kažnjeni, a njihovo ponašanje ocenjeno kao društveno neprihvatljivo i kažnjivo.

Želja MUP RS je, kako je pojasnio, da se preventivno deluje, i da se poveća odgovornost službenih lica kao što su na primer direktori škola i slično.

Tokom rasprave šef Kluba poslanika NDP Dragan Čavić upozorio je da je veliki problem narušavanje kućnog reda bukom sa određenih lokacija na kojima se održavaju koncerti, kao i da treba precizirati šta je to, na primer, opasan pas.

Šef Kluba poslanika SDS Miladin Stanić je rekao da na planu remećenja kućnog reda treba postupati po prijavama ljudi koji prijavljuju buku, ali i da bude kažnjivo njeno lažno prijavljivanje.

- Svaki pas na javnoj površini treba i mora imati zaštitnu korpu - rekao je Stanić.

Dragan Lukač

Potpredsednik Narodne skupštine Milan Petković iz Ujedinjene Srpske smatra da do konačnog predloga treba da se izvrše određene izmene u Nacrtu što se, kako je rekao, posebno odnosi na definisanje odredbe "neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira".

U nastavku redovne sednice razmatraće se i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, Zakona o uređenju prostora i građenju, Zakona o socijalnoj zaštiti i Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća.

O BEZBEDNOSTI IZA ZATVORENIH VRATA

KOLEGIJUM Narodne skupštine RS u sredu je odlučio da neće biti posebne sednice posvećene stanju bezbednosti u Republici Srpskoj, kako su to tražili pojedini poslanici. Umesto toga će na prvoj narednoj sednici kao prva tačka dnevnog reda biti razmatrana bezbednosna situacija, ali će sednica biti zatvorena za javnost.

Iza zatvorenih vrata ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač u sredu je poslanicima podneo i izveštaj o ubistvu policajca u Prijedoru, i trostrukom ubistvu u Glamočanima gde, kako saznajemo, nisu izneti novi detalji.