Siniša Vukelić, vlasnik i glavni urednik portala "Kapital.ba", izrazio je skepsu zbog neizvesne budućnosti klasičnog novinarstva, a slične stavove izneo je i izvršni direktor "Večernjih novosti" iz Beograda Radomir Vidaković.

- Budućnost medija je u digitalizaciji, ali u tom procesu mediji i novinarstvo moraju doživeti kvalitetne, kreativne i inovativne promene kako bi odgovorili izazovima modernog tehnološkog društva, jedan je od zaključaka okruglog stola "Mediji u eri digitalizacije i novih tehnologija, održanog danas u okviru "Jahorina ekonomskog foruma".

Zamenik glavnog i odgovornog urednika Novinske agencije Republike Srpske "SRNA" Darko Gavrilović rekao je da je SRNA prepoznala važnost budućeg digitalnog doba i shvatila da mora uvoditi nove sadržaje, poput video-servisa, kako bi što bolje odgovorila zahtevima klijenata.

On je ukazao i na probleme koje stvara neuređena legislativa koja bi trebalo da reguliše rad internet portala koji se pojavljuju u sve većem broju.

Glavni i odgovorni urednik "Nezavisnih novina" Sandra Gojković Arbutina rekla je da ove novine intenzivno rade na modernizaciji svojih oglasa, jer prate zahteve svojih klijenata kojima više ne odgovaraju klasični PR tekstovi.

Direktor Agencije "Reprezent komunikejšn" iz Beograda Borislav Miljanović rekao je tokom uvodnog izlaganja da medije i novinare, ukoliko budu pratili digitalizaciju i inovacije u informacionom sektoru, čeka svetla budućnost, uprkos lošim prognozama u vezi sa opstankom ove branše.

Depositphotos

- Štampa nije mrtva, ali neke stvari se neumitno menjaju, pa to važi i za štampane medije. Digitalna budućnost i nije tako daleko od nas, jer su neki mediji u Srbiji već uključeni u taj proces, istakao je Miljanović.

On dodaje da neće više samo mediji biti poslodavci novinarima, jer će se u budućnosti pojaviti nove i moderne kompanije, agencije ili medijski sistemi koji će zapošljavati kvalitetne i kreativne novinare, koji znaju da naprave dobar sadržaj.

- Proizvodnja i distribucija informacija kvalitetnog sadržaja ključ su za uspeh novinarske profesije, smatra Miljanović.


Danijel Simić, vlasnik portala "Frontal.rs", upozorio je da bi digitalizacija mogla da ugrozi srpski jezik i ćirilično pismo. I on se založio za izmenu legislative koja definiše rad medija.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika "Glasa Srpske" Žarko Marković rekao je da je cilj skupa bio da učesnici ukažu na poteškoće u radu medija na njihovom putu uključivanja u četvrtu industrijsku revoluciju i proces digitalizacije.

- Pitanje je kako će tradicionalni mediji odgovoriti na izazove digitalnog doba. Posebne probleme na tom putu ima štampa koja je suočena sa poplavom internet portala, naveo je Marković.

Depositphotos

On je dodao da još postoje institucije koje ne razumeju potrebe medija, a u praksi su na snazi i neki zastareli zakoni koji koče razvoj medija.

- Institucije moraju da prate proces digitalizacije i o tome je i bilo najviše reči na `Jahorina ekonomskom forumu`. Mediji bi trebalo da budu na čelu tog procesa, rekao je Marković.

Siniša Vukelić, vlasnik i glavni urednik portala "Kapital.ba", izrazio je skepsu zbog neizvesne budućnosti klasičnog novinarstva, a slične stavove izneo je i izvršni direktor "Večernjih novosti" iz Beograda Radomir Vidaković, dok se urednik informativnog programa BHT1 Marko Radoja založio za bolja zakonska rešenja u ovoj oblasti.

Zakonodavnim rešenjima u medijskom prostoru BiH nije zadovoljan ni glavni urednik informativnog programa RTRS-a Siniša Mihailović, ali ni urednik informativnog programa ATV-a Nenad Trbić.

Depositphotos

Glavni i odgovorni urednik sarajevskog "Oslobođenja" Vildana Selimbegović smatra da predstavnici javnih RTV-servisa ne treba da učestvuju na ovakvim skupovima jer nisu uspeli da od svojih medijskih kuća naprave prave RTV-servise, kojima je zamerila i na sporom procesu digitalizacije u BiH.

Ona smatra da u BiH hitno treba doneti zakon o transparentnom vlasništvu medija.

Prema njenim rečima, štampani mediji neće izumreti, kao ni izdavačka delatnost.

Učesnici okruglog stola otvorili su i pitanje da li je u pitanju budućnost novinarstva ili budućnost radnih mesta za novinare koji će, kako je rečeno, sve više morati da odgovore zahtevu poslodavaca za povećanje profita medijskih kuća čiji su vlasnici.

Rečeno je, takođe, da budućnost novinarstva nije sporna, samo što novinari treba da se menjaju i usavršavaju svoje metode rada u skladu sa izazovima modernog informatičkog društva.

Okruglom stolu je prisustvovao i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.