SREDNjOŠKOLCI iz Doboja su trijumfovali na ovogodišnjem takmičenju informatičara koja je organizovano na nivou BiH, ispred učenika iz Gračanice i mladih Tuzlaka.

Domaćin šestog "IT čelendža" je bila gimnazija "Edhem Mulabdić" iz Maglaja, a polufinalno takmičenje srednjoškolaca iz Republike Srpske je održano u Doboju, odakle je i Visoka poslovno-tehnička škola koja je, uz maglajsku gimnaziju, bila suorganizator završnog takmičenja.

- Želeli smo da afirmišemo znanje i obrazovanje iz ovih oblasti, te učenicima omogućimo da provere na kom su nivou, odnosno kako se kotiraju među vršnjacima - kaže direktor Visoke poslovno-tehničke škole Ladin Gostimirović. - Svesni smo činjenice da je naše, pa i tržište čitavog Zapadnog Balkana malo, zbog čega ne možemo da pariramo poznatim i priznatim kompanijama po Evropi i svetu, ali se trudimo da postanemo konkurentni po kvalitetu posla.

PROČITAJTE JOŠ - Rado đaci idu u kuvare

Glavni koordinator takmičenja informatičara Saša Stanić smatra da je glavni problem za informatičare upravo obrazovanje jer je otvaranje smerova za IT u srednjim školama i na fakultetima tek u začetku.