GRADSKA vlast u Doboju se odriče JZU "Jovan Jovanović Zmaj", koja ide u likvidaciju zvog višegodišnje nelikvidnosti, iz koje će pokušati da je izvuče nedavno odabrani strateški partner "Vivamedik" iz Zvornika. Na poslednjoj sednici SG data je saglasnost za okončanje postupka likvidacije, koje je predložio stečajni upravnik Zoran Stevanović.

Saglasnost je uslovljena obezbeđenjem zaštite interesa Grada kao osnivača - zadržavanjem prava na deo imovine u postupku rešavanja vlasničkog statusa nepokretnosti.

PROČITAJTE JOŠ - "Bolesne" i dobojske apoteke!

Očigledno je da Grad ima cilja atraktivni poslovni prostor u strogom centru, ali će postupak utvrđivanja vlasništva nad njim potrajati. Naime, još uvek nije do kraja razrešena vlasnička struktura ranijeg Regionalnog medicinskog centra "23. avgust", koji se raspao izbijanjem ratnog sukoba u BiH.

Do razrešenja tog zapetljanog pitanja vlasništva nad nekretninama doći će tek kada se namire prioritetni poverioci, precizirani ugovorom o strateškom partnerstvu s firmom iz Zvornika.

SMENjENA DIREKTORKA ZA propast apoteke bivša dugogodišnja direktorka Snežana Mićanović je optuživala gradske vlasti, zbog čega je pre tri godine i smenjena s te pozicije. Ona je tvrdila da je gradska vlast ustupanjem prostora privatnoj apoteci u Domu zdravlja izvršila direktan udar na poslovanje te ustanove, i time obezbedila monopolistički položaj konkurentskoj apoteci. - Grad sada traži mađioničara da spase ustanovu koju su svesno upropastili - rekla je Mićanovićeva, aludirajući da je želja pojedinaca u vlasti bila da se dokopaju poslovnog prostora i prodaju ga.

Preuzimanjem nekada profitabilnog preduzeća u Doboju "Vivamediku" je ispostavljen zahtev da preuzme više od dva miliona maraka prispelih obaveza i zaposlene.

JZU sa pet apoteka i još pet apotekarskih stanica u Doboju i Petrovu samo glavnom dobavljaču duguje oko 1,8 miliona maraka i još 675.000 KM za investiciona ulaganja, nastala nakon velikih šteta pretrpljenih pre pet godina. Poplave su bile i glavni uzrok finansijske propasti dobojske apoteke, jer su pored devastiranih poslovnih prostorija u poplavi uništene i velike količine lekova i drugog medicinskog materijala ogromne vrednosti.

Sve će to u narednom periodu biti briga zvorničke firme, koja je preuzimanjem "Zmaja", uz osnivačka prava koja je imao Grad kao njen dosadašnji vlasnik i osnivač, preuzela i sve obaveze i zaposlene.

KONTROLA

POSLEDNjA poreska kontrola Područnog centra Doboj Poreske uprave RS pokazala da je dobojska JZU za dve godine kontrolisanog poslovanja dužna 133.702 marke neplaćenih ili pogrešno obračunatih obaveza.