NAKON sumnjive smrti Ahmeda Hidića (15), koji je pod čudnim okolnostima izgubio život prošle srede u podnožju napuštenog kamenoloma "Lipac", u blizini dobojske železničke stanice, u RS se fabrikuje novi slučaj "Dragičević".

PROČITAJTE JOŠ - Sumnjiva smrt u kamenolomu

Kao i u početku prethodnog slučaja, kada je porodica Dragičević uputila otvoreno pismo povodom smrti Davida, sada porodica Hidić otvorenim pismom na tri stranice traži krivce za smrt učenika 9. razreda centralne OŠ "Dositej Obradović".

Pismo je namenjeno rukovodstvu škole i nastavnicima, kojima stavljaju na teret niz propusta, koji su po njihovom mišljenju doveli do smrti nedužnog dečaka. Pritom iznose niz, u javnosti do sada nepoznatih detalja, koji upućuju na moguće propuste u toj obrazovnoj ustanovi.

U otvorenom pismu porodica iznosi tvrdnje da, nasuprot tvrdnjama iz škole, Ahmed nije bolovao od teškog oblika epilepsije i da je, u stvari, bio zdravo i veselo dete poput svojih vršnjaka.

BORBA ZA PRAVDU SMATRAJUĆI školu odgovornim, jer je njihovo dete u smrt otišlo iz njihove, kako je navedeno, zone odgovornosti, porodica Hidić je u otvorenom pismu naglašava da se time ne završava priča o slučaju. - U našem gradu, Doboju započinje borba za pravdu i za zaštitu učenika, a protiv neodgovornih i nesavesnih poput vas u školi "Dositej Obradović - ističu Hidići u otvorenom pismu.

- Za navodni epileptični napad pre tri godine su se lekari izjasnili da su problemi tokom sna bili posledica napornih sportskih treninga i boravka ispred računara, i da nikada ni pre ni posle toga nije imao takvih problema. Bole nas lažne i uvredljive izjave te vrste o bolesti, kao i to da smo tek pet dana nakon smrti iz škole dobili telegram saučešća i da se iz rukovodstva škole niko nije udostojio da nas poseti i izrazi saučešće lično - navedeno je u pismu.

Porodica Hidić tvrdi da je majka dečaka došla po njega u školu dva i po sata nakon što je on naprasno napustio nastavu, da nisu iz škole želeli da im omoguće uvid u nadzorne kamere pre pronalaska tela dečaka u napuštenom kamenolomu, da je pre napuštanja škole dečak imao raspravu sa nastavnicom nemačkog jezika zbog ocene.

- Još dvoje naše dece pohađa vašu školu, a došli su u nju nakon što su se ispisali iz druge škole, zbog uvreda na nacionalnoj osnovi, i što smo smatrali da će im u vašoj multinacionalnoj školi biti bolje. Sada vidimo da je bilo bolje trpeti i uvrede, nego zauvek izgubiti dete - navedeno je u pismu.

ČEKA SE REAKCIJA

IZ Osnovne škole "Dositej Obradović" nije bilo zvaničnih oglašavanja, već po svemu sudeći čekaju reakciju prosvetnih vlasti u RS, koji će zasigurno morati reagovati i izjasniti se o ovom slučaju, zajedno sa istražnim organima.