RADNICI Centra za gazdovanje kršom Trebinje podelili su se u dve sindikalne organizacije, a predstavnici oba sindikata tvrde da je bilo određenih pritisaka na njihove članove.

U novoformiranom sindikatu Centra za gazdovanje kršom - zaposlenih u JP "Šumarstvo" kažu da je na njih i direktora bilo pritisaka od čelnika Granskog sindikata šumarstva i prerade drveta RS da ne dođe do njihovog osnivanja. Prema rečima novoizabranog predsednika Tomislava Medana, radnici nisu zadovoljni dosadašnjim predstavnicima i zato su se organizovali, i odbacuju optužbe Saveza sindikata da ne služi radničkim interesima, nego poslovodstvu.


PROČITAJTE JOŠ:
MAJEVICA: Pomoć malom biznisu

- Mi nismo tu da bilo koga branimo. Ako je bilo nekih pritisaka, vršio ih je Granski sindikat i na direktora i na pojedine radnike. Što se tiče novog sindikata, njemu su pristupila 23 radnika, bez ičijeg pritiska i prisile - rekao je Medan.

Predsednik Skupštine novoformiranog sindikata Radovan Milišić istakao je da im je najavljeno da će biti medijski napadnuti ukoliko se organizuju.

- Rečeno nam je da odustanemo od novog sindikata, a ako to ne učinimo da će nas medijski napasti i to su i uradili. Postavljam pitanje radnicima ko je Savez sindikata i koga oni predstavljaju - zapitao se Milišić.

Na drugoj strani predstavnici "starog" sindikata Centra za gazdovanje kršom, koje je deo granskog Sindikata šumarstva i prerade drveta RS, tvrde da nemaju ništa protiv druge organizacije, ali da su pritisci postojali i na njihovo članstvo.

- Što se mene lično tiče nije bilo pritisaka, ali na ostale jeste. Pozivani su naši članovi da pređu u drugi tabor. Jedan broj radnika se iščlanio i sada nas je ostalo 20 - kaže Slavojka Mrkajić, predsednik Sindikata Centra za gazdovanje kršom.

Kako kaže predsednik Regionalnog centra SS istočne Hercegovine Dragan Simović, do podele radnika u dva sindikata došlo je čim je skrenuta pažnja na nepoštovanje kolektivnog ugovora.

- Isplate nekih materijalnih davanja, koje predviđe kolektivni ugovor, nisu ispoštovane u trebinjskom Centru za gazdovanje kršom. Recimo, isplate pomoći za rođenje deteta, za smrt člana porodice i slično, dok je za neke druge stvari bilo novca. I cena rada iz tog ugovora nije ispoštovana - rekao je Simović.


PROČITAJTE JOŠ:
Pritvoren napadač na bivšeg ministra

TASOVAC NEGIRA OPTUŽBE

GRANSKI sindikat se oglasio i optužio v. d. direktora Centra za gazdovanje kršom Branka Tasovca za zloupotrebu položaja, i da lično zahteva od radnika da se iščlane iz te organizacije. Tasovac je odbacio optužbe i istakao da je u stvari pritisak vršen na njega da ne dopusti organizovanje drugog sindikata, ali da se on, kao poslodavac, nije mešao u prava radnika.