Turističke organizacije Vojvodine i Republike Srpske potpisale su u petak u Bijeljini Protokol o zajedničkom i jedinstvenom turističkom proizvodu.


Jedinstveni proizvod, koji se već godinama razvija u praksi, predviđa da se turistima nude za posetu zajedno Vojvodina i Republika Srpska.
Pored direktora turističkih organizacija Vojvodine i Srpske, na sastanku u Gradskoj upravi Grada Bijeljina na kom je potpisan Protokol učestvovali su i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, predstavnici turističkih organizacija iz Bijeljine, Crne Gore i Slovenije i Vojvodine, kao i lokalni privrednici iz oblasti turizma i trgovine.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović navela je da ovaj protokol predviđa mnogo više mogućnosti za promociju i privlačenje turista.

- Na ovaj način smo na formalizovali našu saradnju, a izabrali smo Bijeljinu da u njoj potpišemo Protokol jer je ona kapija Republike Srpske za Vojvodinu. Takođe, iskorak Bijeljine u razvoju turizma u proteklih nekoliko godina je veliki, tako da je postala prepoznatljivo turističko odredište, zahvaljujući inventivnosti Gradske uprave i privrednika - pojasnila je Jovanovićeva.

PROČITAJTE JOŠ: Sajam turizma u Banjaluci okupio 150 učesnika iz 11 zemalja


Direktor Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović izrazila je zadovoljstvo što je ova Organizacija partner ovogodišnjeg jubilarnog 10. Sajma turizma i gastrokulture.

- Naša turistička organizacija, u isto vreme, nastupa na sajmovima u Bijeljini i Banjaluci, jer smo se potrudili da predstavimo Vojvodinu u Republici Srpskoj na najbolji mogući način. Turizam je u Srbiji postigao izuzetan razvoj u protekloj godini, a osim Novog Sada koji je omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu i evropska prestonica kulture za 2021. godinu, povećan je porast poseta i u drugim gradovima - rekla je Pavlovićeva.

Pavlovićeva je izrazila očekivanje da će od primene potpisanog sporazuma imati veliku korist turizam u Srbiji i Republici Srpskoj.

- Osim što ćemo unaprediti ruralni turizam, po kome Vojvodina prednjači, s obzirom na ponudu brojnih salaša, očekujemo da će i etno-sela u Republici Srpskoj povećati broj poseta zahvaljujući zajedničkoj turističkoj ponudi - istakla je Pavlovićeva, dodajući da očekuje i napredak u banjskom i verskom turizmu.

Takođe, dve turističke organizacije planiraju da zajedno učestvuju i u projektima prekogranične saradnje.