Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izrazila je uverenje da će u ovoj godini biti završena standardizacija zanimanja u Srpskoj, navodeći da su mnoga nestala, a neka se vode pod dva naziva.


- Donećemo uredbu o standardima zanimanja koja će jasno definisati šta obrazovni sistem u srednjim školama nudi i kako će biti realizovana teorijska i praktična nastava, rekla je Trivićeva danas novinarima u Banjaluci.


Trivićeva, koja je prisustvovala sastanku u Privrednoj komori Republike Srpske o temi "Unapređenje obrazovanja učenika kod poslodavaca", navela je da su predstavnici različitih privrednih subjekata i preduzeća u Srpskoj izrazili spremnost da se uključe u obezbeđivanje prakse za učenike srednjeg tehničkog stručnog obrazovanja za potrebe tržišta rada.


Ona je istakla da su privrednici izrazili i spremnost da stipendiraju učenike koji budu kod njih obavljali praksu, a moguće je i potencijalno zaposlenje.

PROČITAJTE JOŠ: Do kraja 2019. u Srbiji primena novog šifrarnika zanimanja


Trivićeva je napomenula da se učenici koji završavaju osnovnu školu moraju informisati o delatnostima privrednih društava i razmišljati o tome koju srednju školu da upišu, a o svemu moraju biti upoznati i roditelji.


Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da je na današnjem sastanku pokazana konstruktivnost i opredeljenje da se ide u pravcu unapređenja praktične nastave kao vida pripreme za dualni sistem obrazovanja koji će biti uveden i u Republici Srpskoj.


Predstavnik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da je ovo početak pilot-projekta čiji rezultat treba da bude bolje povezivanje privrede, lokalnih zajednica i škola.


Trivić je naglasio da će Unija u narednom periodu, posredstvom Privredne komore, pozvati sve poslodavce da u privrednim društvima poboljšaju uslove za obavljanje prakse i povećaju broj dece.