Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u poslednje vreme drži pod kontrolom dešavanja u vezi sa borbom protiv terorizma i ekstremizma, te razmenjuje informacije o potencijalnim teroristima sa drugim policijsko-obaveštajnim agencijama u BiH, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.


"U poslednje vreme nije bilo nekih terorističkih akata, ali to ne znači da oni koji imaju radikalne namere, naročito organizovane grupe ekstremista koji su do sada vršili terorističke akte u BiH, to neće ponovo pokušati", rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

Nakon otvaranja radionice o temi "Prevencija radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma - institucionalni pristup Vlade Republike Srpske", Lukač je podsetio da je u proteklim godinama bilo više terorističkih akata u BiH u kojima je nažalost bilo mrtvih.

„Sve što je bilo nije isključeno da se neće dešavati i u narednim godinama jer u BiH ima još na desetine paradžemata u kojima se nalaze uglavnom pripadnici vehabijskog pokreta koji ne poštuju zakone ove zemlje i žive po svojim pravilima“, rekao je Lukac, javila je Srna.

PROČITAJTE JOŠ: USVOJEN NACRT ZAKONA, LUKAČ PORUČIO: Nismo protiv toga da i FBiH uvede rezervni sastav

On je naglasio da su svi ti teroristički napadi došli od tog pokreta, dodavši da se ne mogu zanemariti njihove aktivnosti i povratak džihadista sa sirijskog ratišta i Bliskog istoka kojih je najviše otišlo na to područje iz BiH.

Lukač je podsetio da je Vlada Republike Srpske 2016. godine usvojila Akcioni plan za borbu protiv ekstremizma i terorizma i iste godine formirala Koordinaciono telo za nadzor nad sprovođenjem ovog plana na čijem je čelu čovek iz MUP-a Republike Srpske.

"MUP Republike Srpske na ovaj način daje svoj doprinos i velikoj svetskoj koaliciji za borbu protiv ekstremizma i terorizma, te sarađuje i sa svima koji se bave policijskim i obaveštajno-bezbednosnim poslovima u razmeni informacija u vezi sa ljudima koji mogu biti potencijalni teroristi", rekao je Lukač.

U radionici učestvuju predstavnici institucija Republike Srpske s ciljem jačanja harmonizovanog i sveobuhvatnog pristupa u prevenciji i borbi protiv terorizma i ekstremizma, prenela je RTRS.