Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić rekao je da će letnu turističku sezonu na Jahorini obogatiti novim sadržajima kao što je izgradnja alpin kostera i kabinske žičare – gondole.


- Kada se potpišu ugovori, u narednim danima krećemo sa pripremom gradilišta i početkom radova, rekao je Ljevnaić na konferenciji za novinare na Jahorini.

On je istakao da je završen projekat najdužeg alpin kostera u Evropi, koji će ići od jezera na vrhu do podnožja planine, a čija će dužina biti oko dva i po kilometra i predstavljaće najveću letnu atrakciju.

- Polazna stanica je u blizini velikog jezera na vrhu planine koje ćemo ambijentalno urediti novim stazama za šetnju, klupama, ljetnikovcem. Radićemo rasvetu za jezero i kompletnu lokaciju Poljice, sve s ciljem da planina živi 365 dana i da postigne dobre rezultate i tokom leta, istakao je Ljevnaić.

On je naglasio da je jedan od najozbiljnijih projekata izgradnja gondole dužine 1.100 metara koja bi se nalazila na lokaciji Javor ili kod starog vojnog lifta Partizan i na toj lokaciji izgradiće se nove tri skijaške staze.

PROČITAJTE JOŠ: Najpovoljnije skijanje nudi Jahorina

On je objasnio da su pratili situaciju kada su na planini bili najjači vetrovi, te da su našli trasu gde nema udara vetra na kojoj bi mogli izgraditi gondolu, a novim staze bi se smanjile gužve na Poljicama i Ogorjelici.

- Gondola na Jahorini daće komforniji prevoz skijaša, u nju će moći da stane 10 osoba, prilagođena je i osobama s posebnim potrebama i time dajemo novu dimenziju Jahorini, rekao je Ljevnaić.

Prema njegovim rečima, izgradnja nove trase gondole na planini pomogla bi u bržem vertikalnom transportu tokom zimskog perioda ka vrhu Jahorine.


Ljevnaić navodi da su to za sada prioriteti kada su investicije u pitanju, da je pred njima dosta posla do početka leta, ali da se raduju novim poduhvatima jer će na taj način usrećiti i obradovati sve ljubitelje Jahorine i planinskog turizma.

On je dodao da bi otvaranje letne sezone trebalo početi krajem juna ili početkom jula.