EKIPA „Bi-bi-sija“, pod rukovodstvo poznete producentice Džordže Braham, sa TV ekipom, stiže u subotu, u selo Međaše kod Bijeljine, gde će snimiti susret Dušana Tomića, osnivača i generalnog sekretara Prve dečje ambasade „Međaši“, osnovane pre više od tri decenije u istoimenom, sa Emine Hadžiosmanagić, koja živi u Londonu.


Biće to dokumentarni film, kako kaže Tomić o ljudskim sudbinama. Prema njegovom rečima, Emina je u „Bi-bi-si-ju“, ispričala priču, kako joj je on, u dramatičnim ratnim vremenima, spasao život, kada je imala samo šest godina. Susret će biti na „dečjoj zemlji“, gde se iznedrila DA „Međaši“, još pre minulog rata, gde je dečji vrt, drveća posvećene svim zemljama, kontinetnima, sudima i svoj deci sveta i spomenik Nikoli Tesli.

Dušan je Srbin iz tog sela, koji je iza raznog bosanskog ludila, na početku rata u BiH, izbavio oko 50.000 dece i njihovih majki. Svedok je najrazličitijih ljudskih sudbina, ali i lične patnje, jer su ga, sa svih strana, optuživali umesto da mu budu zahvalni. Dok su ga neki domaći krugovi, krajnje neopravdano, što su sve istrage pokazale, proglašavale čak i trgovcem dece, drugi su, ga van BiH, hvalili kao humanistu sveta, ali su navodili da je Hrvat, što, naravno, nije tačno.

Nije odgovarala istina što iza humanih stvari stoji Dušan iz Međašnja, lepog sela u Semberiji, iz kog niko nije osuđen za minule ratne događaja, gde su ljudi uvek bili čovekoljupci i razlikovali su samo ljude na dobre i loše – kaže Tomić -Emina nije krila da sam Srbin.I stina, evo, izlazi na videlo.


Međaši imaju, jedini u svetu, sve dečje ulice, a glavna je Ulica dece Evrope u kojoj je Dečja ambasada na broju 71.


- Jedva čekam susret sa tim detetom iz pakla rata, sa sada odraslom devojkom, koja zna da ceni dobrotu i koja je ne gleda kroz pripadnost veri, naciji i koži – kaže Tomić.